Кулинарни рецепти » Ориенталска мусака

 Ориенталска мусака

Продукти: (за 10-12 порции)

• 500 г овче месо от ребрата
• 500 г овче месо от бута
• 2-3 глави лук
• 1 голям и 2 средни патладжана
• 3 тиквички
• 750 г картофи
• 10 домата
• четвърт пакетче краве масло
• трохи от 2 филии сух бял хляб
• 1 к.ч. олио
• 2-3 скилидки чесън
• 1-2 с.л. ситно нарязан магданоз,
• парче целина с няколко листа
• 1-2 с.л. брашно
• черен пипер, сол

За заливката:

• 2 яйца
• 1 непълна ч.ч. прясно мляко
• 2-3 с.л. брашно
• 100 г настърган кашкавал
• червен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Обелваме патладжаните, нарязваме ги на филии, посоляваме ги леко и ги оставяме в наклонен съд, за да се отцеди горчивия сок. Почистваме месото от костите, ципите и сухожилията, нарязваме го на едри парчета, посоляваме го леко и го оставяме да престои 1 час на хладно. Обелваме тиквичките и картофите и ги нарязваме на филийки.

Изпържваме картофите. Овалваме тиквичките и патладжана в брашното и също ги изпържваме.

Прекарваме месото два пъти през месомелачка, след което го смесваме със ситно нарязаните лук и целина и с обелените и настъргани домати. Запържваме сместа, а след това я задушаваме 20 мин на тих огън. Прибавяме ситно нарязания магданоз, хлебните трохи и черен пипер на вкус.

Нареждаме падладжаните в намаслена тавичка. Разстиламе върху тях половината от омесената кайма. Отгоре нареждаме тиквичките и покриваме с останалата част от каймата. Най-отгоре нареждаме картофите и покриваме с отрязаните от доматите капачета. Във всяко доматено капаче слагаме по едно топче масло.

Печем ястието 20 мин в силна фурна. След това го заливаме със смес от млякото, брашното, разбитите яйца, сол и червен пипер на вкус, поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме още 10 мин.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Самун от месо

Продукти: • 500 г кайма /смес/ • 150 г бекон • 2 яйца • 2 с.л. олио • 1 глава лук • 3-4 скилидки чесън • 1-2 с.л. галета • босилек • мащерка • джоджен • магданоз • черен ...

Картофени топчици с кашкавал

Продукти: • 4 големи картофа • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. настърган кашкавал • 1 жълтък • половин пакетче краве масло • сол Начин на приготвяне: Сваряваме, обелваме и пасираме ка...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Начало