Продукти: (за 4 порции)
• 350 г ориз
• 1-2 с.л. олио
• половин кофичка кисело мляко
• 2 с.л. краве масло
• 1 ч.л. синапено семе
• 2 пресни люти чушки
• 1/2 ч.л. семена от копър
• 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Сгорещяваме мазнината, пускаме в нея синапените семена и веднага захлупваме. Когато семената спрат да пукат и подскачат, прибавяме ситно нарязаните люти чушки, джинджифила и семената от копър. Разбъркваме леко и прибавяме ориза. Бъркаме още 1-2 мин, докато оризът се запържи и стане прозрачен.
Доливаме 4 ч.ч. топла вода, посоляваме, разбъркваме и изчакваме ястието да заври. Захлупваме, намаляваме огъня до минимум и задушаваме 20 мин, без да отхлупваме и да разбъркваме. Няколко минути преди да отстраним от огъня, прибавяме киселото мляко и маслото и разбъркваме енергично.
Захлупваме отново и задушаваме още 5-6 мин, докато оризът попие напълно течността. После отхлупваме и оставяме ястието да ври 2-3 мин без похлупак, за да се изпари излишната влага.
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: (за 1 буркан) • 2 тиквички • 1 равна ч.л. сол • 1 ч.л. захар • 5-6 зърна черен пипер • 1 глава лук • 3 аспирина • копър • чесън • оцет Начин на приготвяне: Си...
Продукти: • 4 пъстърви • 100 мл бяло вино • 25 г желатин • черен пипер, сол За украсата: • 2 твърдо сварени яйца • 1 лимон • 1 зелена салата Начин на приготвяне: Пу...
Продукти: • 3 кг люти чушки • 2 кг узрели домати • 600 мл оцет • 300 г захар • 300 г сол • 600 мл олио • 2-3 дафинови листа Начин на приготвяне: Най-подходящи за този вид т...