Продукти:
• 1,5 кг сливи
• 1 кг захар
• 1 ч.л. лимонена киселина
• 200 мл вода
Начин на приготвяне:
Изчистваме сините сливи от костилките, като използваме течността, която се е образувала при махането на костилките. Ако не е останала такава, от водата и захарта варим сироп.
Щом сиропът да се сгъстява, пускаме сливите и варим 20-25 мин, като периодично обираме пяната с решетеста лъжица. Варим докато плодовете станат почти прозрачни, а сиропът се сгъсти. Добавяме лимонената киселина, разтворена в малко вода и варим още 2-3 мин.
Разливаме конфитюра в буркани. Съхраняваме на хладно място.
Продукти: • 1 1/2 ч.ч. прясно мляко • 1 1/2 ч.ч. олио • мая колкото кибритена кутия • 2 с.л. захар • 1 с.л. сол • 2 яйца • брашно около 1 кг За плънката: • 1 кг кайма • ...
Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...