Кулинарни рецепти » Петмез от грозде и тиква

 Петмез от грозде и тиква

Продукти:

• 1 тиква
• 10 кг добре узряло грозде
• 1 к.ч. дървесна пепел
• 1 ч.ч. нарязани орехови ядки

Начин на приготвяне:

Обелваме тиквата, почистваме я от семето и я нарязваме на малки парченца с различна форма. Накисваме ги за 2-3 часа във варна вода и после ги изплакваме.

Оронваме гроздовите зърна, сваряваме ги до омекване и ги претриваме през цедка. Прецеждаме получения сок и го слагаме да ври заедно с пепелта, завързана в торбичка.

След 30 мин изваждаме пепелта и продължаваме да варим. Щом ширата изври наполовина, прибавяме тиквата и доваряваме на силен огън.

Когато петмезът се сгъсти като пчелен мед, прибавяме орехите и варим още 5-6 мин. Изчакваме да изстине и го наливаме в буркани.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Бургаски крем

Продукти: • 500 мл прясно мляко • 100 г захар • кората на 1 лимон • 40 г брашно • 4 яйца • 2 с.л. захар за поръсване Начин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно със захарта...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Начало