Продукти:
• 1 кг кайсии
• 1 кг захар
• 1 ч.л. лимонена киселина
• 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Отстраняваме костилките и обелваме кайсиите. Оставяме ги да преседят 3-4 часа в утаена варна вода /на 5 л вода – 500 г негасена вар/. Изплакваме ги обилно със студена вода няколко пъти.
Отцеждаме и ги пускаме в горещ сироп, приготвен от 1 ч.ч. вода и захарта. Варим ги 10 мин. На следващия ден отново ги варим 10 мин.
На третия ден ги варим само 5 мин. Добавяме лимонената киселина, варим още 2 мин и отстраняваме сладкото от огъня. Разсипваме го след 1 ден, за да могат плодовете да се напоят със сироп.
Подходящи аромати са листата от индрише или счукани кайсиеви ядки.
Продукти: • 3 яйца • 8 с.л. захар • 3 с.л. олио • 1/2 к. ч. вода • 1 бакпулвер • 8 с.л. брашно • 1 кутия локум • 1 шепа счукани орехови ядки Начин на приготвяне: Разбива...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 1.5 кг черници • 1 кг захар • 20 г пектин • 1 ч.л. лимонтузу • 1 ванилия Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме черниците. Сипваме ги в тенджера заедно с пектина...
Продукти: • 60 месести червени чушки • 1 кг моркови • 1 кг целина • 1 кг карфиол • 200 захар • 250 мл оцет • 250 мл олио • 125 г сол • 20 аспирина Начин на приготвяне: ...