14.06.2021 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2976  |   0  
Време за активна борба с болести и неприятели
Болестите и неприятелите, които са ни създавали неприятности през лятото, не са изчезнали. Това че няма вече култури в градината, които видимо да страдат, не бива да ни успокоява. Напролет ще са появят с нова сила. Те са се приготвили за успешно иззимуване и ние просто трябва да им попречим. Затова есента е време за активна растителна защита, не само с помощта на химията, а и чрез методите известни като физически и агротехнически.
Всички растителни остатъци трябва да се съберат и изнесат от цветната и от зеленчуковата градина. В тях са се настанили да зимуват под различна форма и в подходящи стадии от развитието си листни въшки и акари, пеперуди и спорите на вредни гъбички. Може да се унищожат чрез изгаряне, но същият растителнозащитен ефект се постига и като се поставят за угниване в трапа за компост.
Сега е моментът да се остърже кората на старите овощни дръвчета с помощта на телена четка и стружките да се съберат върху предварително застлано платно около стъблата. Сред тях са яйцата и какавидите на много опасни за овошките насекоми и затова трябва да се хвърлят в огъня. Стъблата на младите овощни дръвчета трябва да cе обвият с хартия, за да не гризат дивите зайци кората им. Все от гледище на растителната защита, стволовете и по-дебелите клони на дръвчетата следва да се намажат с варно мляко. Това е мярка срещу секторялните измръзвания. От такава мярка се нуждаят особено кайсиите и черешите, но не е за подценяване и при останалите овощни видове.
Прасковите, кайсиите, бадемите, черешите към края на листопада трябва да се напръскат с двупроцентов бордолезов разтвор. Това е налагащата се мярка през есента срещу къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по костилковите видове. Пръскането трябва да е обилно, да се обливат клоните и стъблата. Ябълките и крушите също в кря на листопада се пръскат с 5-7% карбамид за предпазване от струпясване. И в този случай пръскането е обилно. Пръскат се и окапалите листа.

04.11.2011 г. / Тома Христов
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021