09.08.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  21379  |   0  
Завъдете си лоза от зелена клонка
Зелените клонки са по-склонни да пускат корени, отколкото зрелите лозови пръчки, но за съжаление са по-неудобни. Затова вкореняването на резници от зелени леторасти се използва предимно в селекцията, когато се желае бързото размножаване на някой нов ценен сорт. Но и вие може да го приложете още сега през лятото, ако някой сорт ви е харесал.
Нужен ви е един зелен полувдървесинен летораст. От него ще приготвите 3-4, че и повече резника. Нарязвате го на части, така че всеки резник да обхваща само едно междувъзлие. Листата се премахват. В пазвите на листните дръжки лозата образува пъпки, които в повечето случаи се развиват веднага и дават началото на т. нар колтуци. Тъкмо те ще дадат началото на нов летораст. Ако при подготовката на резника е започнало развитието на такава пъпка, младото филизче не се премахва.
Подготвените за вкореняване резници забодете до пъпката в саксия или друг подходящ съд, напълнен с торопочвена смес. Нея може да приготвите от равни части прегорял оборски тор, градинска почва и речен пясък или перлит. Полейте обилно и настанете саксията на сенчесто и проветриво място. Още по-добре ще е да я „посадите” до ръба в земята. Поддържайте почвената влажност. Наесен извадете лозичките и ги засадете на желаното място.
26.05.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Овощна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020