17.05.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  4083  |   0  
Как да се грижим за тагетеса
Тагетесът, известен у нас още с името турта, е перфектният избор, ако искате да имате ярки, постоянно цъфтящи петна в градината. Той е непретенциозен и това го прави изключително подходящ за суровите градски условия. Посадени в почвата още през пролетта, но вече цъфтящи, тагетесите продължават цъфтежа си до сериозните зимни студове. Цветовата гама на туртата е от жълтия, оранжевия, червения до кафявия сектор. Използването на различни по височина тагетеси позволява създаването на необходимата живописност.
В декоративното градинарство се използват множество сортове, които са получени от три основни вида - изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta), френският тагетес (Tagetes patula), тънколистният или мексикански тагетес (Tagetes tenuifolia).

Тагетесите са особено актуални, ако:

• Участъкът е нов, не са проведени мероприятия по рекултивация на почвата или тя е изтощена.
• Мястото е абсолютно открито и другите цветя растат трудно под постоянните палещи лъчи на слънцето.
• На терена има силни ветрове.
• Нямате възможност редовно да поливате растенията, да разрохкате почвата, която се покрива с голяма кора, и да подхранвате растенията.

Засаждане и грижи

Тагетесите се отглеждат като посев или като разсад. За предпочитане е вторият път, защото така цъфтят максимално дълго и правят лехата красива. Кълновете се появяват 5-7 дни след посяването, а след още две седмици, растенията се пикират. Разсадът е силен, здрав и не се бои от пресаждане. Дори ако разсадът е отгледан не в отделни чашки, а в сандъче, корените на тагетеса не страдат много при разделянето. Нерядко след засаждането на тагетесите в почвата листата му стават тъмночервени, бордо или с лилав оттенък. Това е заради ярката слънчева светлина. След като се приспособят към новото си местообитание, листата на тагетесите отново ще позеленеят. Ценността на тагетесите е в това, че оздравяват почвата, в която са посадени.

Красиви и полезни

Тагетесите имат специфичен аромат. Тази миризма отблъсква много насекоми-вредители. Посадените в лехата или близо до дървета и храсти тагетеси изпълняват не само декоративна, но и фитосанитарна работа.
Цветните кошнички на туртата съдържат етерични масла и боядисващи вещества. Те се използват при туршии и маринати, а естествената растителна боя се използва в изработването на различни изделия.
04.05.2016 г. / ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Цветна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022