31.03.2023 година
1564339898.swf
Р
астителна защита
  2572  |   0  
Oт какво боледуват фикусите
Добре познатият на всички фикус еластика, който често се превръща в “завареното дете” на домакинята, в домовете съжителства с още много свои близки роднини. Дървовидните фикус бенджамин, фикус бенгалензис, фикус лирата - красиви и оригинални, отдавна радват любителите на екзотиката. Не по-малко ефектните храстовидни и катерливи видове - фикус диверсифолия, фикус радиканс, фикус пумила, напоследък също печелят пламенни привърженици.
Всички те се чувстват прекрасно в жилищата, стига да не са изложени на пряко слънчево огряване, при температура между 15 - 25 градуса.
Колкото и да са непретенциозни, някои неблагоприятни фактори ги поболяват и дори ги убиват.
Сухият и топъл въздух е причина за появата на червения акар. Листата се покриват с кафяви петънца, след което изсъхват и окапват.
Окапване и пожълтяване на листата може да се получи при недостатъчна светлина, въздушни течения, преполиване, а също при местене на растенията спрямо светлината.
Неблагоприятните условия съдействат за появата на кръвни въшки, които изсмукват соковете на растенията, като оставят върху тях лепкава сладка роса, върху която с удоволствие се развиват вредни гъбички. Борбата с тези болести и неприятели е трудна, затова е по-добре да не допускаме появата им.
24.01.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА
Най-четеното в "Растителна защита"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023