31.05.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1755  |   0  
Сложете лилиумите от север на пътечките
Основно засаждането на лилиумите става в ранна есен. Оптималният срок за тази цел е септември-октомври. При условие на топла есен луковиците успяват да се вкоренят. При ранно настъпване на студовете трябва да ги укриете с изолиращ материал.
Преди засаждането луковиците се промиват на течаща вода и след това за 20-30 минути се потопяват в разтвор на калиев перманганат (5 г на 10 литра вода), за да се предотврати появата на гъбични заболявания по луковиците.
Минималната дълбочина, на която се садят луковиците, е равна на три пъти техния диаметар, тоест колкото е по-голяма луковицата, толкова по-дълбоко се сади. Оптималната дълбочина е около 20 см. Тя позволява на лилиумите да презимуват добре и да дадат обилен цвят. Белият лилиум трябва да се сади на по-малка дълбочина – 3-5 см. На дъното на ямката се насипва тънък слой речен пясък, под дъното на луковицата се прави купчинка от пясък и внимателно се разпределят корените в нея. Отгоре се посипва малко пясък и подготвената преди това почва. Не се полива веднага, а след 1-2 дни.
Новите насаждения се мулчират с торф или компост, през есента се покриват с опадали листа или клонки на дебелина 15-20 см. Ориенталските лилиуми не трябва да се откриват докато времето не се установи трайно хубаво, иначе могат да им измръзнат пъпките в случай на пролетни студове.
Местата за лилиумите не трябва да се затлачват от пролетни или есенни води. За американските видове и сортове са нужни участъци с влажна кисела почва. По-пищно лилиумите се развиват в условията на леко засенчване за няколко часа през деня. На тежки глинести почви е нужен дренаж. За да направите почвата по-въздухо- и водопроницаема ще ви помогнат пясъка, торфа, листовката, засяването на сидерати. Трябва да садите лилиумите така, че градинските пътечки да са от южната им страна, тогава цветовете ще гледат към тях.
17.09.2014 г. / Светла Желязкова
Най-четеното в "Цветна градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020