31.05.2023 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  3828  |   0  
Колко и какви семена ще ви трябват
Това е началото, въпросът, от чийто отговор се тръгва към желания успех от отглеждането на зеленчуците в градината. Когато сте решили какво ще засявате и сте избрали и сорта, остава да решите колко семе да купите. Семената не са евтини. Затова когато гледате цената на пликчето в магазина, обърнете внимание и на изписаното количество семена в него и пресметнете дали ще ви стигне за предвидената площ.

За 10 кв. метра са ви необходими семена от:

Домати - 0,25-0,30 г
Пипер - 1,2 г
Патладжан - 0,40 г
Главесто зеле - 0,40 г
Карфиол - 0,40 г
Алабаш - 0,40 г
Салати - 0,20 г
Краставици - 0,80 г
Тиквички - 2,50 г

Ако с цел да не купувате и тази година сте си отбирали семена през лятото от харесали ви сортове, трябва да имате предвид поне две неща.
Първото е, че семената от онези сортове, на които в етикета на опаковката е им е било отбелязано, че са първо поколение на сложна кръстоска (хибридни, хетерозисни), това става с латинската буква F и цифрата 1(F1) няма да възпроизведат същите качества. Не си заслужава да ги използвате.
Второто е, че ако не са хибридни, щом са отбрани от градината, не са и обеззаразени. Това означава, че ще е много полезно да ги обеззаразите.
Отбраните от вас семена може да са с понижена кълняемост, най-често защото не са били узрели и ли че не са правилно сушени и съхранявани. Затова е много полезно на тях и на съхраняваните от минали години да проверите кълняемостта.
19.01.2013 г. / Тодор Хърсев
Най-четеното в "Зеленчукова градина"
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023