17.05.2022 година
1564339898.swf
Г
радински цветя
  4628  |   0  
Кактуси – пустинни видове
Cacti
Как да накараме пустинния кактус да цъфти
Въпреки че някои кактуси, цъфтят, когато растението е още съвсем младо, има други, като опунция и цереус, които цъфтят доста трудно. Около половината от разновидностите кактуси цъфтят на закрито към 3-4-годишна възраст. Ще продължат да цъфтят всяка година и въпреки че пролетта е сезонът за цъфтеж, може да подберете колекция, в която да има цветове през цялата година.
Тайната се крие в това, че повечето кактуси цъфтят само в периода на растеж. Това означава да се грижите за тях през лятото, а през зимата да не им обръщате внимание, както е описано в тайни на успеха. Освен това цъфтежът се стимулира, ако растението е в саксия, която ме е малка.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло от пролетта до есента; през зимата дръжте на хладно – идеалната температура е 10-13ºС, но нищо няма да им се случи и при 4ºС; кактуси, които са на прозоречния перваз, трябва да се сложат в стаята за през нощта, ако времето е много студено и няма отопление; за мъхестите кактуси (цефалоцереус сенилис и еспостоа ланата) минималната температура е 15ºС през зимата.
Светлина: Изберете възможно най-слънчевото място, особено през зимата; ако са в оранжерия, може би ще трябва да им осигурите сянка през най-горещите месеци.
Вода: През пролетта увеличете поливането, а от началото до края на лятото третирайте като обикновено стайно растение – поливайте повече, когато почвата започне за засъхва; използвайте хладка вода; в края на лятото намалете поливането, а след средата на есента поливайте съвсем малко – колкото да не започнат да се набръчкват.
Влажност на въздуха: Не пулверизирайте през лятото (с изключение на клеистокактуса). Основното изискване е свежият въздух – отворете прозорците в горещите летни дни.
Пресаждане: Всяка година, когато растението е малко; след това само ако е необходимо; през пролетта пресадете в саксия, която е малко по-голяма от предишната.
Размножаване: Резниците на повечето видове се вкореняват лесно; направете стъблени резници или отделете издънки през пролетта или лятото; много важно е да оставите резниците да позасъхнат няколко дни(за по-дебелите резници са необходими 1-2 седмици), преди да ги поставите в почвена смеска на торфена основа; можете да засеете и семена; необходима температура за поникване 21-26°С.
01.11.2011 г. / Стойка Жекова
Коментари (0)
Добави коментар (* - всички полета са задължителни)
Вашето име:*
Вашият e-mail:*
Антиспам код:
Въвдете кода:*
Вашето мнение:*
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022