Още рецепти » 28 април

 28 април

ЗАКУСКА

Палачинки с кисело мляко

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца, 1 щипка сол, 4 с.л. пудра захар, 3 ч.ч. брашно, мазнина за намазване на тигана.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме киселото мляко, захарта и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и разбъркваме. Наливаме хладка вода, колкото да получим рядко тесто. Намасляваме дъното на сгорещен тиган /или сач/ и сипваме в него 1 черпак от тестото. Пържим палачинките и от двете страни.

ОБЯД

Чорба от агнешки врат

Продукти за 6 порции: 1 агнешки /шилешки/ врат, 1 връзка пресен лук, 3-4 с.л. олио, 1 к.ч. ориз, 2 яйца, сокът от 1 лимон, червен и черен пипер, джоджен, сол.

Нaчин на приготвяне: На силен котлон в подсолена вода сваряваме агнешкия врат. Обезкостяваме го и връщаме месото в прецедения бульон. Отделно нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещеното олио. Щом поомекне, поръсваме с червен пипер, разреждаме с малко бульон и изсипваме в тенджерата с месото. Варим 10 мин и прибавяме ориза. След още 10 мин поръсваме с джоджен и черен пипер и отстраняваме от огъня. Щом супата поизстине, застройваме с разбитите яйца и лимоновия сок. /Вместо лимонов сок можем да използваме 1 ч.ч. кисело мляко./

Гювеч с агнешки дреболии

Продукти за 6 порции: 1 кг агнешки дреболии, 100 г кайма /смес/, 3 с.л. олио, 100 г краве масло, 3 глави лук, 5-6 домата, 2 моркова, 2 зелени чушки, половин глава целина, 1 ч.л. червен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Оставяме далака цял, а останалите дреболии нарязваме на малки парченца. С остър нож правим разрез по дължината на далака. В сгорещеното олио запържваме леко каймата, заедно с 1 глава ситно нарязан лук, 2 настъргани домата, 1 с.л. наситнен магданоз и сол на вкус. Пълним далака с тази смес и го слагаме в намеслена тавичка заедно с останалите дреболии. Отгоре покриваме с останалия лук, нарязан на ситно, морковите, нарязани на колелца, доматите, нарязани на малки парченца, чушките, нарязани на ивички, нарязаната на малки кубчета целина и 2 с.л. наситнен магданоз. Поръсваме с червения пипер и разтопеното масло. Наливаме топла вода до 2/3 от височината на продуктите и печем в умерена фурна.

Кексчета с орехи

Прoдукти: 2 яйца, 2/3 кофичка кисело мляко, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч смлени орехи, 2 ванилии, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, 3-4 с.л. олио.

Нaчин на приготвяне: Смесваме всички продукти и объркваме хубаво сместа. В подмазани с олио формички сипваме по 2 супени лъжици. Подреждаме формичките в голяма тава и печем в умерено загрята фурна. Изваждаме кексчетата от формичките, като наливаме студена вода в тавата.

ВЕЧЕРЯ

Картофи с наденица на фурна

Прoдукти: 1,5 кг картофи, 500 г наденица, 3 глави лук, 2-3 печени чушки, 3-4 домата, 100 г кашкавал, 100 мл олио, 1 кубче зеленчуков бульон.
Нaчин на приготвяне: Картофите сваряваме и нарязваме на колелца. Нарязаните лук, чушки и домати запържваме в олио. Наденицата също нарязваме на колелца. В намазана с олио тавичка нареждаме половината от картофите, върху тях сипваме запържения лук, чушки и домати, след това нареждаме наденицата и най-отгоре другата половина картофи. Заливаме с разтворения в 150 мл вода зеленчуков бульон и печем 20 минути. Изваждаме ястието от фурната, поръсваме с настърган кашкавал и запичаме още 10 минути.

Десерт без захар

Прoдукти: 100 г стафиди, 2 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. грис, 1 щипка сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме стафидите. Заливаме ги с млякото и ги оставяме да киснат около 1 час, докато набъбнат, след което слагаме на огъня. Когато млякото възври, сипваме 3 с.л. грис и 1 щипка сол. Варим сместа десетина минути на умерен огън, като непрекъснато бъркаме. След това отстраняваме от огъня, ароматизираме по желание и разливаме във формички, предварително изплакнати със студена вода. Оставяме крема на студено да стегне. После обръщаме формичките в чинийки за сервиране и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Роди се дете! Какво да правим?

Японският инженер и бизнесмен Масару Ибука, един от основателите на известната в цял свят корпорация „Сони”, е бил още и педагог - самоучител, чиито идеи и досега са актуални. В своята книга „След три...

ПРАЗНИЧНА ТРАПЕЗА

Бъдни вечер Салата от зрял фасул с лютеница и праз Прoдукти: 1-2 ч.ч. сварен зрял фасул, 1 к.ч. лютеница, 1 стрък праз, 5-6 скилидки чесън, 1 к.ч. маслини, 3 с.л. олио, 3 с.л. оцет, сол. Н...

Зимна приказка в градината

През лятото градината прелива от цветово разнообразие. Празнична пищност й придават храсти, дървета и цветя, които ухаят и ни радват с богатството на багри и оттенъци в топлите слънчеви дни. Затова по...

Рогозката – плетеница от трева

Безспорно, приятно е да стъпваш по мек синтетичен килим, украсен с най-невъобразими шарки - ярки розови кръгове, начертани върху неоново проблясващ фон. Но понякога е полезно да се огледаш и да се взр...

Начало