Още рецепти » 26 януари

 26 януари

ЗАКУСКА

Еклери със солена плънка

Прoдукти: 300 мл вода, половин пакетче краве масло, 10 с.л. брашно, 3 яйца; зa плънката: 1 пакетче крема сирене (или около 100 г безсолно сирене), 1-2 с.л. изцедено кисело мляко, 1-2 стрити варени жълтъка, 25 г смлени ядки по избор, чесън и подправки според вкуса; за глазурата: бита сметана или белтък на сняг.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата и мазнината, след което добавяме предварително пресятото брашно. Варим при непрекъснато бъркане 4-5 минути, докато тестото започне да се отделя от съда. След като изстине, прибавяме едно по едно яйцата и разбъркваме на гладка смес. Готовото тесто шприцоваме върху намазнена хартия в тавичка. Печем първоначално в силна фурна, след това - в слаба до готовност. Оставяме еклерите да се охладят, след това ги разрязваме на половинки и пълним със смес от разбитото сирене с подправките, цеденото мляко, жълтъците и ядките. Подреждаме в поднос и правим глазура от разбитата сметана или сняг от белтък.

ОБЯД

Рибена чорба с целина

Продукти за 4 порции: 1 глава от сом или 500 г друга риба, 1 глава целина, 1 с.л. препечено брашно, 2 жълтъка, лимонов сок, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме рибата в подсолена вода, изваждаме я и я обезкостяваме. Слагаме месото в супник, а бульона прецеждаме и слагаме да ври с целината, обелена и нарязана на кубчета. Преди да свалим чорбата от огъня сгъстяваме с препеченото брашно, а след като я свалим застройваме с жълтъците и малко лимонов сок. Сипваме готовата чорба в супника при рибата и поръсваме с черен пипер.

Пържен сом със сос от магданоз

Продукти за 4 порции: 1 кг филе от сом, 1-2 к.ч. оцет, 1 връзка магданоз, 2-3 с.л. брашно, черен пипер, сол, мазнина за пържене.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме сома на филийки с дебелина 1,5 см, посоляваме, заливаме с оцета и оставяме да кисне 10-15 мин. След това отцеждаме, потапяме парчетата в брашното, изпържваме ги от двете страни до златисто и ги нареждаме в голяма чиния. В останалата от пърженето на рибата мазнина слагаме наситнения магданоз, заливаме с оцета, в който сме киснали рибата, поръсваме с черен пипер и оставяме соса само да възври. След като изстине напълно, заливаме с него рибата.

Пирог с ябълки

Прoдукти: 2 ч.ч. настъргани ябълки, 2 яйца, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 2 ч.ч. брашно, половин пакетче канела.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със содата. Прибавяме захарта, олиото, ябълките, канелата и накрая брашното. Разбиваме хубаво и изсипваме в намазнена и поръсена с брашно тавичка. Печем сладкиша на 180°С. Още топъл го нарязваме с чаша на полумесеци.

ВЕЧЕРЯ

Картофи с яйца, печени на тиган

Продукти за 3-4 порции: 4-6 картофа, 3-4 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. настърган кашкавал, червен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Настъргваме картофите на едро ренде. Прибавяме разбитите с малко сол и червен пипер яйца. Изсипваме сместа в тиган, където сме загряли олиото. Похлупваме и оставяме на тих огън за 10 мин. Обръщаме и запичаме до зачервяване и от другата страна. Поръсваме готовото ястие с настърган кашкавал.

Лимонов мус

Прoдукти: 7 яйца, 250 мл вода, кората и сокът от 1 лимон, 200 г захар, вишни от сладко за украса.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с водата и лимоновия сок и прецеждаме през гъсто сито или цедка. Прибавяме захарта и ситно настърганата лимонова кора. Слагаме сместа на огъня и бием с телта, така че да получим гъста пяна, като внимаваме да не заври, защото в такъв случай мусът ще спадне. Наливаме сгъстената и бухнала пяна в стъклени чаши и я слагаме в хладилника, за да стегне. Преди да поднесем, украсяваме с вишни от сладко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Ботаническата градина в Мадрид

При управлението на крал Филип II в средата на XVI век била създадена първата ботаническа градина близо до двореца в Аранхуес. Втората е била създадена в Мадрид, разположена на три тераси на брега на ...

Вътрешният двор - как да го организираме?

Вътрешният двор е място за различни битови дейности, за почивка или най-малкото служи като естествен преход към различни части на градината. Неговата естетична подредба е част от цялостното изграждане...

Контактни лещи и проблеми за очите

Често се наблюдава в практиката нараняване на роговицата при носене на контактни лещи от чуждо тяло, попаднало между лещата и рогов...

Фантазии с аспержи

Супа от аспержи с ориз Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол. Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки п...

Начало