Още рецепти » 11 май

 11 май

ЗАКУСКА

Тутманик с кайма

Прoдукти: 400 г маслено тесто, 400 г свинска кайма, 1 к.ч. прясно мляко, 1 филия хляб без кората, 1 скилидка чесън, 2 яйца, черен пипер, индийско орехче, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме хляба в млякото и го изстискваме. Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещена мазнина заедно с каймата, индийско орехче, черен пипер и сол на вкус. Отстраняваме от огъня, прибавяме накиснатия и изстискан хляб и едното от яйцата и омесваме добре. Разделяме тестото на две части, от които разточваме кори. Слагаме едната кора на дъното на намаслена тавичка, разтиламе върху нея плънката и покриваме с втората кора. Намазваме отгоре тутманика с второто яйце, надупчваме го с филица и го печем около 30 мин в предварително загрята гореща фурна.

ОБЯД

Селска чорба от пиле

Продукти за 4-5 порции: 1 пиле, 1 глава лук, 2 пиперки, 2 домата, 1/2ч.ч. натрошено фиде, 2 яйца, 3-4 с.л. кисело мляко, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме пилето го в подсолена вода заедно с едро нарязания лук. Изваждаме и го обезкостяваме. Отделяме бялото месо /за други ястия/, а останалото месо накъсваме на малки парченца. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Пускаме ги в бульона от пилето заедно със ситно нарязаните пиперки. Варим, докато омекнат. Тогава прибавяме натрошеното фиде, а след 5-6 мин – накъсаното месо. Доваряваме супата и я застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко. Преди да поднесем, поръсваме със ситно нарязания магданоз.

Телешко голи сарми с ориз

Прoдукти: 750 г смляно телешко месо, 1 глава целина, 1 пакетче краве масло, 3 яйца, 6 с.л. брашно, 2/3 ч.ч. ориз, 1/2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Към смляното месо прибавяме ориза и белтъците на двете яйца. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Омесваме и от добре измесената смес правим малки продълговати кюфтета, овалваме ги в брашно и ги оставяме за 30 минути. Обелваме, измиваме и нарязваме на парчета целината, сваряваме я в подсолена вода. След като омекне, добавяме 3 с.л. масло и кюфтетата. Варим на слаб огън. Разбиваме двата жълтъка и едното цяло яйце с лимоновия сок. При непрекъснато бъркане сипваме сместа в соса на ястието. Сгорещяваме останалото масло, подправяме с червения пипер и добавяме в тенджерата. Отстраняваме парчетата целина и разбъркваме всичко внимателно.

Крем-пита

Прoдукти:1 л прясно мляко, 5 яйца, 2-3 ч.ч. брашно, 2 с.л. нишесте, 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. кристална захар, 2 ванилии, 2 с.л. олио, 1/2 ч.л. амонячна сода, пудра захар за поръсване.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото заедно с кристалната захар. Прибавяме 3 яйца, разбити с 5 с.л. брашно, и нишестето, разтворено на кашица с малко хладка вода. Варим, докато сместа започне да пука. Накрая ароматизираме с ванилиите и отстраняваме от огъня. Отделно разбиваме останалите яйца с пудрата захар. Прибавяме олиото, амонячната сода и толкова брашно, че да омесим средно твърдо тесто. Разточваме от тестото 2 кори, които изпичаме до порозовяване в намаслена тавичка.
Върху едната кора разстиламе на равномерен пласт охладения крем. Покриваме с другата кора и поръсваме с пудра захар. С остър нож разрязваме питата на правоъгълни парчета.

ВЕЧЕРЯ

Суфле от раци с кашкавал

Продукти за 3 порции: 9 рака, 60 г краве масло, 4 с.л. брашно, 8 яйца 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 150 г кашкавал, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме раците и отделяме месото им. Запържваме брашното в сгорещеното масло до златисто, прибавяме млякото, разбъркваме и отстраняваме от огъня. Щом сместа поизстине, прибавяме един по един жълтъците, а след това – разбитите на сняг белтъци. Прибавяме и месото от сварените раци заедно с малко от водата, в която сме ги варили. Сипваме сместа в намаслен огнеупорен стъклен съд, поръсваме с кашкавал и печем в умерена фурна, докато се зачерви.

Хамбургско парфе

Прoдукти: 5 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 1/2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, 1 с.л. какао, конячна есенция, шоколадови пръчици за поръсване; зa сиропа: 1 ч.ч. вода, 6 с.л. захар; зa намазване: 1 ч.ч. подсладена сметана, конфитюр от ягоди.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата заедно със захарта, прибавяме какаото и пресятото с бакпулвера брашно, поръсваме малко конячна есенция и омесваме гладко тесто. Разстиламе го в намаслена и набрашнена тавичка и изпичаме в умерена фурна. Приготвяме сироп от водата и захарта и заливаме изстиналия блат. Намазваме го с ягодов конфитюр и разбитата сметана и поръсваме с шоколадовите пръчици.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Познавате ли тези формировки?

Многогодишните части на главината - стъблото, рамената и кордоните, както и тяхната височина и пространствено разположение определят формировката (формата) на резитбата. В зависимост от височината на ...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

МИЛИНКИ

Кръгли милинки Прoдукти: 500 г брашно, половин пакетче / малко/ мая, 1 с.л. сол, 1 ч.ч. настъргано сирене, 2 яйца, 2 с.л. кисело мляко, олио. Нaчин на приготвяне: От брашното, маята,солта, ...

Растенията - лоши и добри

Открай време е известно, че зад измамната си красота и аромат някои растения крият силна отрова. Олеандърът, бучинишът, беладоната могат да създадат сериозни здравни проблеми, но само ако бъдат погълн...

Начало