Още рецепти » 12 април

 12 април

ЗАКУСКА

Пържени козуначени филии

Прoдукти: 1 престоял козунак, 5 с. л. мармалад, 3 яйца, 150 мл прясно мляко, 5 с. л. пудра захар, масло за пържене, плодова есенция.

Нaчин на приготвяне: Козунака нарязваме на филии, които мажем с мармалад и слепваме по две. Яйцата разбиваме с 3 с. л. пудра захар, прибавяме млякото и есенцията. Потапяме филиите в панировката и ги изваждаме бързо, за да останат цели. Изпържваме ги веднага в сгорещеното масло от двете страни. Сер-вираме козуначените филии топли, поръсени с пудра захар.

ОБЯД

Супа от маруля с ориз

Прoдукти: 2 средно големи марули, 1 връзка зелен лук, 4 с.л. ориз, 1 с.л. брашно, 4 с.л. олио, лимонов сок, копър, магданоз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Накисваме марулите 10 мин в леко подсолена вода. Измиваме и ги нарязваме на ивички. Сгорещяваме олиото и задушаваме 5 мин ситно нарязания. Прибавяме нарязаните марули и задушаваме още 10 мин. Заливаме зеленчуците с 6 ч.ч. вряла вода, посоляваме и варим 30 мин. Прибавяме ориза и варим още 15 мин. Преди да отстраним от огъня прибавяме размитото с малко вода брашно. При поднасянето подправяме с лимонов сок, поръсваме с черен пипер и наситнени магданоз и копър.

Печен заек

Прoдукти: 1 заек, 1 ч.ч. оцет, 100 г пушена сланина, 3-4 с.л. мазнина, 3 глави лук, 1 с.л. брашно, половин лимон, 1 дафинов лист, черен пипер, сол

Нaчин на приготвяне: Избираме по-млад заек, изчистваме го, посоляваме го и го оставяме да кисне 1 нощ в смес от равни части вода и оцет. След това го измиваме добре от маринатата и го шпиковаме с пушената сланина. Отделно в загрятата мазнина запържваме до златисто ситно нарязания лук. Изсипваме лука в тавичка, отгоре слагаме заека, заливаме с 300 мл гореща вода, прибавяме сол, черен пипер, дафиновия лист и настърганата лимонена кора. Печемв умерена фурна. След като омекне месото, прибавяме сос, приготвен от брашното и лимоновия сок. Печем още 30 мин и изваждаме заека от фурната.

Лимонов накип

Прoдукти: 6 яйца, 125 г захар, 1 лимон, 2 с.л. брашно, захар за поръсване

Нaчин на приготвяне: Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме с миксер със захарта до побеляване. Прибавяме прецедения лимонов сок, брашното и разбитите на хубав сняг белтъци. Внимателно и леко бъркаме с дървена лъжица и изсипваме сместа в добре намазнена къдрава форма за печене. Отгоре обилно наръсваме със захар и печем в предварително загрята и умерена фурна.

ВЕЧЕРЯ

Пиле “Табака”

Прoдукти: 1 пиле, 5 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, 30 г краве масло, 2 домата, 2-3 стръка пресен лук, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разрязваме пилето на две половинки по гръбначната кост, начукваме ги с дървено чукче като пържоли и ги намазваме с посоления и счукан чесън. Слагаме ги в сгорещеното олио, затискаме с тежък капак, за да запазят плоската си форма и пържим, като при обръщането по време на пърженето прибавяме маслото.

Козуначен крем

Прoдукти: 500 г козунак, 1 1/2 к.ч. захар, 4 яйца, 750 мл прясно мляко, 1 пакетче ванилия.

Нaчин на приготвяне: В подходяща тавичка карамелизираме половин кафена чашка захар. Отгоре натрошаваме много ситно козунака. Отделно разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и ванилията. С тази смес заливаме натрошения козунак. Печем в умерена фурна до розово.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Гозби с маслини

Манастирска яхния с маслини Продукти за 4 порции: 80 г маслини, 80 г лук, 250 г картофи, 60 г моркови, 40 г целина, 200 г дребни лукчета /арпаджик/, 150 г пресни гъби, 50 г ориз, 120 г домати, 8...

Съкровищата на Уфици

„Велик” е доста изтъркано прилагателно в Италия, където огромно количество произведения на италианското изкуство и култура заслужават най-висока оценка. В случая с галерията Уфици обаче нищо не е дост...

СОЛЕНИ ТОРТИ

Доматена терина с босилек и сирене Прoдукти: 1 кг домати, 600 г краве сирене, по 2 печени и белени чушки – зелени и червени, по 6 маслини – зелени и черни, 2 малки патладжана, 3 сварени яйчни бел...

Освежете дома си

Психолозите ни съветват на всеки три месеца да сменяме прическата си, веднъж годишно да разместваме мебелите вкъщи, а на всеки три години да ги сменяме и да ремонтираме дома си, ако искаме да запазим ...

Начало