Още рецепти » 29 декември

 29 декември

ЗАКУСКА

Милинки със сух хляб

Прoдукти: 1 кофичка кисело мляко, половин сух бял хляб, 200 г сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 к.ч. олио, 3 яйца.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета, размесваме го с натрошеното сирене и разстиламе сместа в намаслена тавичка. Разбиваме яйцата с киселото мляко, олиото и содата и заливаме хляба с тази смес. Печем закуската в умерено загрята фурна.

ОБЯД

Маслинена супа

Прoдукти: 15 маслини, 1 шепа ориз, 1 глава лук, 2-3 с. л. брашно, 3-4 с.л. олио, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме маслините от костилките и ги разрязваме на две. Слагаме вода да заври. Прибавяме нарязания лук, маслините и ориза. След като се сварят (оризът трябва да омекне), прибавяме брашното, размито с малко студена вода, олиото и сол на вкус. Накрая поръсваме с наситнен магданоз.

Ориз със задушени зеленчуци

Прoдукти: 250г ориз, 2 чушки, 2 моркова, 1 малка глава целина, 3 домата, 3-4 стръка лук, 150г грах, 3 с.л. олио, 300г доматено пюре, черен пипер и сол

Нaчин на приготвяне: Варим ориза 20 мин в подсолена вода, след което го отцеждаме. Измиваме доматите, чушките, морковите и целината. Нарязваме доматите на кубчета, лука - на ситно, а останалите зеленчуци - на тънки и дълги ивички. В тиган сгорещяваме олиото и запържваме лука. Изсипваме зеленчуците и граха, подправяме със сол и черен пепер и задушаваме10-12 мин. Разбъркваме ориза с доматеното пюре и го изсипваме при зеленчуците. Оставяме ястието още 2-3 мин на котлона.

Печени ябълки със сметана

Прoдукти: 1,5 кг ябълки, 150 г захар, 150 г сметана, 50 г пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Издълбаваме ябълките, пълним със захар, редим в тава и запичаме на фурна. Като изстинат, слагаме разбитата с пудрата захар сметана и заливаме със сиропа от печенето.

ВЕЧЕРЯ

Кренвирши с кашкавал

Прoдукти: 4 кренвирша, 2 с.л. олио, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 3 с.л. горчица, по 1/4 ч.л. червен пипер и къри, 100г кашкавал, 100г салам

Нaчин на приготвяне: Цепваме кренвиршите по дължина. Смесваме магданоза, горчицата, пипера и кърито. Към тях прибавяме нарязаните на кубчета кашкавал и салам. Напълваме кренвиршите със сместа и ги запичаме, докато кашкавалът леко се разтопи.

Компот от моркови

Прoдукти: 400 г моркови, 1 к.ч. захар, 1 л вода, 1 лимон, 1/2 ч.л. канела, 4-5 пъпки карамфил.

Нaчин на приготвяне: Кипваме водата заедно със захарта и подправките. Сипваме нарязаните на кръгчета моркови и варим до омекване. Накрая прибавяме лимоновия сок и настърганата кора от лимона и отстраняваме от огъня. Изчакваме компота да изстине и поднасяме.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Изоставане в растежа на децата

За децата, при които се забелязва изоставане в растежа разговаряме с проф. д-р Лилия Пенева. Професор Лилия Пенева е педиатър-ендокринолог с 40-годишна практика в областта на детското здравеопазване,...

ДУБРОВНИК – ПЕРЛАТА НА АДРИАТИКА

Ако сте решили да посетите Дубровник, най-добре е да пътувате със самолет, така ще си спестите дългия, труден и опасен път през Динарските планини. Настанете се в някой от многобройните хотели и се по...

Трявна сред килим от цветя

Трявна е град, израснал сякаш от недрата на Балкана. Град граден и доизграждан от изкусни майстори строители, дърворезбари и градинари, от духовно извисени личности, разположен в средата на родината, ...

Тибетска рецепта сваля холестерола

Сред стотиците рецепти за намаляване на холестерола е и известната рецепта на тибетските монаси: Приготвя се настойка от 200 г от най-сочната част на пресен чесън в 200 мл медицински спирт. Наст...

Начало