Още рецепти » 24 юли

 24 юли

ЗАКУСКА

Тестени рулца

Прoдукти:1 пакет готово бутер тесто, 250 г сирене, 4 с.л. сметана, 3 с.л. кисело мляко, 1 скилидка чесън, сол, смлян черен пипер, счукан ким, 100 г кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Оставяме тестото леко да се отпусне, нарязваме го на парчета, които разточваме тънко, а после нарязваме на лентички с широчина около 5 см. Натрошаваме сиренето, смесваме го с млякото, сметаната и настъргания кашкавал. Подправяме с ким, черен пипер и счукан с малко сол чесън. Избъркваме плънката добре. Гребем с лъжичка и слагаме в долния край на всяка лента. Навиваме на рулце, напръскваме с малко вода и приплескваме всяко. Подреждаме рулцата в изплакната със студена вода тавичка на разстояние едно от друго. Печем в силна фурна.

ОБЯД

Рибена супа с пиперки

Продукти за 4 порции: 500 г филе от морска риба, 2 моркова, 2 зелени пиперки, 2 глави лук, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. ориз, 1 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. зехтин, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 2 ч.л. къри на прах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме обезкостената риба на малки парченца и леко посоляваме. Нарязваме лука, пиперките и морковите на тънки ивички. Задушаваме зеленчуците 4-5 мин в сгорещеното олио. Прибавяме ситно нарязания чесън и кърито и заливаме с горещия бульон. Сипваме ориза, захлупваме и варим 20-25 мин на умерен огън. Добавяме рибата и размитото в млякото брашно, опитваме на сол и варим още 10 мин на слаб огън. Преди поднасяне поръсваме с черен пипер.

Телешко шкембе яхния

Продукти за 4 порции: 1 кг телешко шкембе, 2-3 глави лук, 4 с.л. краве масло /или олио/, 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, 3-4 домата, 2-3 зърна карамфил, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Изчистваме и измиваме шкембето. Заливаме го със студена вода и го варим на умерен огън, докато омекне напълно. Отцеждаме го и го нарязваме на тънки дълги ивици - като юфка. Запържваме в сгорещената мазнина нарязания на филийки лук. Прибавяме брашното и нарязаното шкембе и също ги запържваме. Слагаме червения пипер, карамфила, обелените и настъргани домати. Посоляваме на вкус и доливаме 2 ч.ч. от бульона, в който сме варили шкембето. Варим ястието около половин час на умерен огън. Преди да поднесем поръсваме със ситно нарязан магданоз.

Пудинг с юфка

Прoдукти: 250 г юфка, 1 л прясно мляко, 4 яйца, 3 с.л. грис, 1 ч.ч. захар, 3 с.л. разтопено краве масло, пудра захар за поръсване

Нaчин на приготвяне: Сваряваме юфката във вряща леко подсолена вода и я отцеждаме. Разстиламе я в намаслена тавичка и я запичаме до леко порозовяване. Разбиваме с миксер яйцата на пяна, смесваме ги с маслото, гриста и млякото и заливаме юфката. Печем в силна фурна до равномерно поруменяване и пълно поемане на течността. Нарязваме пудинга щом изстине и го наръсваме с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Ризото с пилешко месо

Продукти за 4 порции: бялото месо от 2 пилета, 2 глави лук, 60 г краве масло, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 300 г едрозърнест ориз, 250 мл червено вино, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. къри, 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. сух розмарин, 3 ч.ч. месен бульон, 200 г грах, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на дребно и го запържваме в сгорещената мазнина. Сипваме месото, нарязано на кубчета, и също го запържваме. Прибавяме нарязаните на дребно чушки и продължаваме да пържим. Сипваме ориза, наливаме виното и добавяме червения пипер, кърито и размитото доматено пюре. Разбъркваме добре. Поръсваме розмарина, наливаме половината от бульона и добавяме граха. Подправяме с черен пипер и сол и варим на умерен огън, като често разбъркваме и постепенно доливаме останалия бульон. Ястието е готово след 20 мин.

Боровинки с ориз

Прoдукти: 500 г боровинки, 250 г варен ориз, 20 г желатин, 2 с.л. ром или коняк, 750 мл сок от боровинки.

Нaчин на приготвяне: Слагаме желатина в рома, докато бухне. Кипваме сока, добавяме в него желатина, сварения ориз и плодовете. Изсипваме във форма, която предварително сме намазали с олио. Изстудяваме. Сервираме със сок или прясно мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Смучете олио, за да оздравеете!

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Читатели ни подсетиха отново да се върнем към него. За достоверност използвам...

Запазете си свежи рози за зимата

Ако обичате цветята, сигурно държите на това винаги в дома си да се радвате на букет от свежи стръкове. Това наистина е много хубаво, но за съжаление излиза доста скъпо удоволствие, като се имат предв...

Вкусни гозби с магданоз

Пиле с магданоз Прoдукти: 1 пиле, 100 г краве масло, 1 1/2 ч.ч. бульон, 1 с.л. сметана, 1-2 с.л. брашно, 2 стръка магданоз, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: Натриваме пилето с черен пипер...

Физалисът заслужава повече внимание

Малцина са хората у нас, които познават вкуса му, а още по-малко са любителите, които го отглеждат. Но който го е вкусил, не може да не е оценил високо вкусовите му достойнства, а който веднъж го е о...

Начало