Още рецепти » 17 август

 17 август

ЗАКУСКА

Лучник със зелен фасул

Прoдукти: 1 кг брашно, 1 кубче /около 25 г/ мая за хляб, 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар, 1 с.л. оцет, 1 с.л. олио; зa плънката: 500 г зелен фасул, 1 кг лук, босилек, чубрица, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да шупне. После от брашното, маята, захарта, солта, олиото, оцета и хладка вода омесваме меко тесто, което оставяме да втасва около 1 час. Почистваме фасула, нарязваме го на парченца дълги около 2 см и го попарваме във вряща вода. Нарязваме лука на едро и го пържим в сгорещеното олио, докато омекне. Отстраняваме тигана от огъня, прибавяме фасула и подправките и разбъркваме. Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. От по-голямата топка разточваме кора, която разстиламе в намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втора кора, разточена от останалото тесто и прищипваме краищата на двете кори. Набождаме баницата с вилица, намазваме с разбитото яйце и печем около 45 мин в умерено загрята фурна. Напръскваме лучника с вода, веднага след като го извадим от фурната, и го покриваме с кърпа, за да се задуши.

ОБЯД

Супа от свинско и гъби

Прoдукти: 400 г свинско месо, 200 г гъби, 1 с.л. брашно, 1-2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 1-2 с.л. олио, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки и го посоляваме. Заливаме със 7-8 ч.ч. хладка вода и го оставяме да се вари на слаб огън. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в мазнината заедно с гъбите, нарязани на ивички. Щом лукът поомекне, прибавяме брашното и го запържваме. Сипваме гъбите в тенджерата и доваряваме супата. Накрая посоляваме и застройваме с яйцата, разбити с киселото мляко.

Манастирски гювеч

Прoдукти: 1 кг овче месо, 5-6 глави лук, 2 домата, 2 пиперки, 6-7 картофа, 1 глава чесън, 2-3 люти чушлета, 1 ябълка, 2 моркова, 1 с.л. горски плодове - къпини, боровинки, 1 връзка магданоз, 10-12 гъбки, 1 ч.л. стрит сух джоджен, 1/2 ч.л. червен пипер, 1/4 ч.л. черен пипер, сол, 1/2 лъжица сухо бяло вино, 3/4 ч.ч. мазнина.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото и зарзавата, разбъркваме всичко добре заедно с подправките и мазнината, посоляваме, сипваме в глинен гювеч и заливаме с виното (вода не се слага). Захлупваме, замазваме капака с тесто и слагаме гювеча в студена фурна. Постепенно загряваме фурната и печем от 2 до 3 часа.

Крем с плодове на фурна

Прoдукти: 200 г сух хляб, 50 г краве масло, 500 г плодове /ябълки, сливи, праскови/, 50 г бисквити или галета; зa крема: 100 г кристална захар, 3 яйца, 1 л прясно мляко, 3 с.л. брашно, 60 г пудра захар, 1 ванилия, 50 г плодове от сладко, половин лимон.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на малки кубчета и го запичаме с маслото до светло кафяв цвят в неголяма, кръгла тавичка. Почистваме плодовете, нарязваме ги на малки парченца и ги овалваме в счуканите бисквити. Прибавяме ги към хляба и запичаме отново, докато плодовете омекнат. Разделяме жълтъците от белтъците. Смесваме брашното, кристалната захар, жълтъците и прясното мляко и разбъркваме добре. След това загряваме сместа, докато се сгъсти, като непрекъснато бъркаме. Ароматизираме с настъргана лимонова кора и заливаме хляба и плодовете с приготвения крем. Печем 20 мин в умерена фурна. Към края на печенето покриваме сладкиша с разбитите с пудрата захар белтъци, към които сме прибавили лимоновия сок и ванилията. Отново запичаме до порозовяване на белтъчната смес. Преди поднасяне гарнираме с плодовете от сладкото.

ВЕЧЕРЯ

Пица с миди

Прoдукти: 300 г брашно, 1 пакетче суха мая, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 1/2 к.ч. топла вода; зa гарниране: 500 г сварени миди без черупки, 250 г сварени гъби, 150 г шунка, 4 домата, 250 г моцарела, 10 зелени маслини без костилки, 3-4 люти чушлета, 1 ч.л. зелен пипер на зърна, 4-5 с.л. зехтин, риган, босилек, градински чай, розмарин.

Нaчин на приготвяне: Разбъркваме брашното с маята и солта, прибавяме зехтина и затоплената вода и замесваме средно твърдо тесто. Оставяме го да втасва, докато удвои обема си. След това го разточваме на две кори, които слагаме в намаслени тави. Отделно нарязваме на дребно продуктите за гарниране, объркваме ги и разпределяме сместа върху двете пици. Поръсваме със зеления пипер и наситнените подправки, напръскваме със зехтина и печем 20 мин във фурна, загрята до 220°С.

Пияни плодове

Прoдукти: 400 г диня, 2 портокала, 1 лимон, 5 кайсии, 1 киви, 1 бутилка червено вино, 1 к.ч. черешов ликьор, 100-150 г захар, 100 мл вода.

Нaчин на приготвяне: В тенджера кипваме захарта с водата,нарязания на парченца лимон и единия портокал. Разбъркваме, за да се разтвори захарта. Оставяме 4-5 минути да ври, пресипваме в голям съд, а след като изстине, добавяме виното и алкохола. Почистваме останалите плодове, пускаме ги в течната смес и всичко разпределяме в чаши, които оставяме на хладно за около 2 часа.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Банята не търпи компромиси

Вероятно ще се намерят скептици, които ще оспорят грижите за комфорт в банята. Влизаш, изкъпваш се и толкова…, разсъждават те и от гледна точка на забързаното ни ежедневие имат своето право. И все пак...

Етажерките

Етажерките в дома – никой не може да отрече тяхната функционалност. В същото време те персонализират стените, а и можем да ги аранжираме по свой вкус – истински стил на живот, приложим в жилището. ...

Децата имат нужда от приятели

Помните ли как в детството си се събирахме на двора и играехме на “ластик”, на “дама”, на “разбойници”, организирахме си театрални представления? Подобен дух на колективизъм е чужд на нашите деца днес...

Стилът ШАЛЕ

Модата на стила шале, която идва от Европа, навлиза и у нас, завладява зимните ни курорти и расте като снежна лавина, спускаща се по склона на Алпите. Посрещат ни малки семейни хотели в стил шале, сре...

Начало