Още рецепти » 10 юли

 10 юли

ЗАКУСКА

Палачинки с овесено брашно

Прoдукти: 2 ч.ч. овесено брашно, 170 г /3/4 ч.ч./ брашно, 2 ч.ч. айран, 1 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. бакпулвер, 1 равна ч.л. сол, олио за пържене.

Нaчин на приготвяне: Пресяваме овесеното брашно и брашното заедно със солта и бакпулвера и прибавяме към тях айрана, разтопеното масло и разбитите яйца. Разбъркваме добре и с малък черпак изсипваме от сместа в сгорещеното олио. Изпържваме палачинките от двете страни и ги нареждаме в затоплена чиния. Поднасяме ги поръсени със захар.

ОБЯД

Кремсупа от маруля

Прoдукти: 2-3 марули, 3 с.л. брашно, 3-4 с.л. краве масло, 2 ч.ч. прясно мляко, 2 жълтъка, 1 ч.л. краве масло за застройката, сол.

Нaчин на приготвяне: Избираме горните листа на марулите, нарязваме ги на едро и ги варим 10 мин в подсолена вода. Отцеждаме и ги пасираме. Запържваме брашното в сгорещеното масло, прибавяме пасираната маруля, разреждаме с отварата и оставяме супата да ври 5-6 мин. Прибавяме прясното мляко и само възвираме супата. Разбиваме яйцата с маслото за застройката и ги сипваме в супата.

Мусака от пилешко месо с тиквички

Прoдукти: 1 пиле, 4 тиквички, 2 глави лук, 4 домата, 60 г краве масло, 1 ч.ч. настърган кашкавал, копър, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Заливаме пилето със студена вода и го сваряваме на тих огън. Обезкостяваме, нарязваме го на ситно и посоляваме. Запържваме в малко мазнина ситно нарязания лук и обелените и нарязани на кубчета тиквички. После сипваме малко вода и ги задушаваме. Прибавяме обелените и настъргани домати, посоляваме и задушаваме още 5 мин. Разстиламе на дъното на намаслена тавичка половината от тиквичките, върху тях разстиламе пилешкото месо и покриваме с останалите тиквички. Заливаме ястието с 1 ч.ч. гореща вода и печем в умерена фурна, докато остане на мазнина. Към края на печенето поръсваме с настъргания кашкавал и запичаме, докато се образува розова коричка. Поднасяме мусаката, поръсена с черен пипер и ситно нарязан копър.

Сладка баница с ориз

Прoдукти: 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. ориз, 5 яйца, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.ч. олио, 1 к.ч. пудра захар, сол.

Нaчин на приготвяне: От брашното, водата и 1 щипка сол замесваме банично тесто. Разточваме го на 5 кори. Отделно в малко подсолена вода сваряваме ориза. Отцеждаме го, оставяме го да изстине и го смесваме с натрошеното сирене, разбитите яйца и 1 с.л. олио. Разбъркваме добре. В намаслена тавичка нареждаме корите, като между тях разпределяме приготвената плънка. Поръсваме баницата с останалото олио и печем в умерено загрята фурна. Накрая поръсваме готовата баница с пудра захар.

ВЕЧЕРЯ

Сицилианска пица

Прoдукти: 300 г готово тесто за пица, 300 г спанак, 200 г натрошено сирене, 50 г аншоа, 20 едро нарязани черни маслини, 200 г настърган кашкавал.

Нaчин на приготвяне: Разплескваме готовото тесто в намазнена тава. Бланшираме спанака и го нарязваме, натрошваме сиренето и го смесваме със спанака. Разпръсваме сместа върху тестото. Отгоре разпределяме аншоата, маслините и покриваме с настъргания кашкавал. Печем пицата в предварително загрята фурна около 20 минути.

Крем „Какао”

Прoдукти: 500 мл прясно мляко, 2 с.л. захар, 2 препълнени с.л. брашно или нишесте, 1 1/2 с.л. какао, 4 ч.л. сироп от сладко.

Нaчин на приготвяне: В по-малко от половината от млякото разбъркваме добре захарта, брашното и какаото. Ако не се получи гладка смес, прецеждаме, след което сипваме на тънка струйка в останалото врящо мляко. След като се сгъсти отстраняваме от огъня. В купичките за сервиране предварително слагаме по 1 ч.л. сироп от сладко и разливаме крема. Поднасяме със сладко от вишни или дюли.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Горещините и сърдечно-съдовите болести

Започнаха горещините и по-възрастните хора, както и тези със сърдечно-съдови заболявания се тревожат: как ще им се отразят те, как ще се справят с 30 (а и повече) градусовите температури. Трябва ли да...

Чудесата в Кап Фера

В най-светския ъгъл на Франция, на Лазурния бряг, се намира раят за ботаниците - грандиозна градина, един истински храм на природата. Името на парка води началото си от 19 век в чест на благородните е...

ВЕЛИКДЕНСКИ КОЗУНАЦИ

Козунак венче с боядисани яйца Прoдукти: 500 г бяло брашно, кубче прясна мая, 220 г прясно мляко, 100 г захар, 1 ч. ч. бели стафиди, 3-4 с. л. ром, настърганата кора на 1 лимон, 1/2 ч. ч. обелени и ...

Главоболието

По данни на Световната здравна организация от него страдат около 85% от населението на земята. Всъщност главоболието е само симптом, а причините то да ни измъчва безмилостно са какви ли не. КОЙ Е...

Начало