ЗАКУСКА
Пържени филийки с кашкавал
Прoдукти: 500 г сух бял хляб, 2 яйца, 2-3 с.л. прясно мляко, 1 с.л. брашно, 1 1/2к.ч. настърган кашкавал, черен пипер, сол, мазнина за пържене.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме хляба на тънки филийки. Разбиваме яйцата с млякото, прибавяме брашното, настъргания кашкавал, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме много добре. Овалваме филиите в приготвената панировка и ги изпържваме от двете страни в сгорещената мазнина.
ОБЯД
Телешка пача
Прoдукти: 1 кг крака, 500 г кости, 1 глава чесън, оцет, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Заливаме краката със студена вода и ги варим на умерен огън. Щом водата кипне – посоляваме, а когато краката омекнат, отделяме месото и го нарязваме на дребно. От костите приготвяме бульон, който прецеждаме и заливаме с него месото. Застройваме пачата с оцет и чесън.
Свинско с овче сирене
Прoдукти: 800 г свинско месо, 3-4 с.л. свинска мас, 200 г овче сирене, 10-15 скилидки чесън.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на парчета и го задушаваме в мазнината. Щом омекне, прибавяме счукания чесън и натрошеното сирене. Бъркаме ястието до стопяване на сиренето.
Реване с мляко
Прoдукти: 5 яйца, 2 ч.ч. захар, 300 г брашно, 1 ванилия, 4 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата с 1 ч.ч захар, докато сместа започне да отделя мехурчета. След това бавно при непрекъснато бъркане прибавяме маслото. Изсипваме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и печем 30 мин в предварително загрята силна фурна. Изваждаме реването от фурната, оставяме го да изстине, нарязваме го на квадратчета и го заливаме със свареното мляко, в което сме разтворили останалата захар и ванилията. Сервираме десерта, след като сме го охлаждали поне 4-5 часа.
ВЕЧЕРЯ
Пържен език
Прoдукти: 3-4 свински езика, 1 връзка корени за супа, 1 дафинов лист, черен пипер на зърна, 2-3 зърна бахар, 1 яйце, 1 ч.ч. бяло вино, 1 глава лук, сол, черен пипер, оцет, магданоз, олио за пържене
Нaчин на приготвяне: Сваряваме езиците в гореща подсолена вода заедно с нарязаните на парченца корени за супа, черния пипер, бахара и дафиновия лист. По време на варенето прибавяме и виното. Щом езиците омекнат много добре, изваждаме и още топли ги обелваме. Нарязваме ги на филии. Настъргваме лука на едро ренде, прибавяме наситнения магданоз, сол и черен пипер и разбъркваме. В тази смес овалваме филийките език, топваме ги в разбито яйце и ги пържим до приятно поруменяване в предварително сщгорещеното олио. Гарнираме ги с резенчета лимон.
Панирана акация
Прoдукти: 16 съцветия от бяла акация /жълтата е отровна/, 2-3 яйца, 3 с.л. брашно, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Измиваме добре акациевите съцветия и ги потапяме последователно в брашно, в разбитото яйце и пак в брашно. Пържим в сгорещената мазнина до златисто. По желание поръсваме панираната акация със сироп от ягоди или малини.
Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...
Косопад, пърхот, цъфтеж, прекалено омазняване - проблемите, които ни създава косата, си имат своето решение. Все пак, за да бъдат всички шансове за успех на наша страна, трябва да използваме най-подхо...
Оранжерията e винаги желаният помощник на всеки който има дворно място или извънградска вила виладжия, мечтаещ да прибере по-рано екологично чиста и богата на витамини реколта. Оранжерията е продъл...
Много хора мечтаят за собствена градина, за която да се грижат с любов. За съжаление повечето от жителите на градовете никога не могат да постигнат мечтата си. За тях, както и за всички, които имат ну...