Още рецепти » 17 август

 17 август

ЗАКУСКА

Сандвичи с пастет от краставица и извара

Продукти за 5 порции: 10 филийки хляб, 250 г извара, 1 к.ч. прясно мляко, 50 г краве масло, 1 краставицата, ким, сол.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме изварата и я разбиваме заедно с млякото и разтопеното масло. Обелваме краставицата и нарязваме по-голямата част много ситно. Смесваме изварата с нарязаната краставица и прибавяме леко запечения и счукан ким. Посоляваме и разбъркваме. Намазваме филийките с така приготвената смес и ги украсяваме с кръгчета от останалата краставица.

ОБЯД

Селска крем супа

Продукти за 4 порции: 2 ч.ч.сметана, 1 ч.ч. пресен грах, 2 картофа, 1/3 малък патладжан, 1/2 глава целина, 1 домат, 1 чушка, 1 връзка магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 ч.л. риган, 1 стрък копър, 1 листо мента, 1 голяма бучка краве масло, подправки на вкус

Нaчин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и ги варим на тих огън в подсолена вода, към която сме прибавили половината от маслото. Когато омекнат прибавяме претрития домат, но без семки, наситнените зелении, подправките и сметаната. Опитваме на вкус, пускаме още малко масло за аромат, похлупваме и доваряваме супата. Пасираме до гладка смес и сервираме.

Гювеч с яйца и картофи

Продукти за 5 порции: 1,5 кг картофи, 500 мл прясно мляко, 1 пакетче краве масло, 1 яйце, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме едри жълти картофи, нарязваме ги на тънки филии, нареждаме ги в тавичка и посоляваме. В отделен съд разбиваме яйцето, прибавяме млякото и с получената смес заливаме картофите. Отгоре слагаме парченца краве масло. Печем в умерена фурна, докато картофите попият млякото, омекнат и станат златисти. Не бъркаме по време на печенето.

Суфле със сини сливи

Прoдукти: 100 г краве масло, 220 г брашно, 250 г захар, 100 г бадемови ядки, 700 г сини сливи, 1 каф.л. канела, 2 с.л. галета, 8 яйца, 3 ч.ч. прясно мляко, настъргана лимонова кора, сол.

Нaчин на приготвяне: Сваряваме млякото с 1-2 щипки сол. Разтопяваме маслото и разбъркваме в него брашното, като внимаваме да не загори. Прибавяме топлото мляко и бъркаме, докато получим еднородна смес. Разбиваме белтъците на твърд сняг заедно с 3 с.л. захар. Внимателно съединяваме с охладения млечен крем. Изсипваме половината от сместа в намаслена тавичка и поръсваме отгоре с натрошените бадеми и настърганата лимонова кора. Покриваме с галетата и нареждаме 1 ред почистени от костилките сливи. Заливаме с останалия крем и печем на водна баня 45 мин в умерено загрята фурна. Отделно заливаме останалите сливи (без костилките) с горещ сироп, приготвен от 2 ч.ч. вода, останалата захар и канелата. Поднасяме ги към готовото суфле.

ВЕЧЕРЯ

Панирани патладжани с плънка

Продукти за 5 порции: 5 патладжана, 1 ч.ч. олио, 3 глави лук, 200 г сирене, 5-6 яйца, 5.л. галета, черен пипер, магданоз, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжаните, така че да се запази дръжката им, посоляваме и ги оставяме да престоят 30 мин. Изстискваме ги и пържим до омекване в половината от олиото. В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук. Когато лукът омекне, прибавяме натрошеното сирене, 2 разбити яйца сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Разрязваме патладжаните по дължина на две /без да разделяме половинките/, издълбаваме ги и пълним с приготвената смес. Панираме в останалите разбити яйца и галетата и пържим до златисто оцветяване.

Лимонов крем със сладолед

Прoдукти: 500 г сладолед, 200 г сметана, 2 с.л. желатин, 4 лимона, 2 с.л. кристална захар, шоколад, печени бадеми (орехи).

Нaчин на приготвяне: Затопляме около 250 мл вода и в нея разтваряме желатина (предварително набъбнал в студена вода), сока от лимоните, настърганата кора от 2 лимона. След разтварянето на захарта добавяме още 250 мл вода и оставяме течността в хладилник. Когато започне да се желира, прибавяме сладоледа. Бъркаме, докато се получи еднородна маса. Охлаждаме крема и го поднасяме украсен с разбита сметана, настърган шоколад и печени бадеми.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Вила Д Есте – реалност и въображение

Повече от 500 години митовете и историята не успяват да засенчат магията и мистерията около прочутата вила Д’Есте в град Тиволи (на 30 км от Рим). Не избледнява славата на известните водни и сенчести ...

Да си направим красива завеса

Завесите отразяват вкуса на обитателите, техните предпочитания и начин на живот. Те са украсата на прозореца и играят важна роля в интериорния дизайн. Да постигнете майсторство в оформянето на прозорц...

Консервиране на зелени домати

Стерилизирани зелени доматчета Прoдукти: 4 кг зелени домати, 1 ч.ч. сол, 1ч.ч. захар; зa маринатата: 5 връзки ситно нарязан копър, 1 глава чесън, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. оцет Нaчин на приготвяне:...

Смученето на олио – лекарство за целия организъм

Преди години много нашумя рецептата със смученето на растително олио. После това лесно лекарство като че ли се позабрави. Ето какво пише за този метод на лечение д-р И. Н. Каракул от киевския Съюз на ...

Начало