ЗАКУСКА
Баница с домашна юфка
Прoдукти: 200 г домашна юфка, 3-4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, 250 г сирене, 60 г краве масло или 4-5 с.л. олио, 500 мл газирана вода.
Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата и ги смесваме с натрошеното сирене, разтопеното масло, киселото мляко и газираната вода. Разстиламе юфката в намаслена тавичка, заливаме с приготвената смес и разбъркваме. Печем баницата в умерено загрята фурна, докато се зачерви отгоре.
ОБЯД
Телешко варено
Продукти за 4 порции: 300 г телешко месо, 2-3 моркова, половин глава целина, 3-4 корена от магданоз, 1 глава лук, 5-6 картофа, 2-3 домата, 1 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на хапки, заливаме го със студена вода и слагаме да се вари. Когато възври, посоляваме. Изчакваме месото да поомекне и прибавяме цялата глава лук и едро нарязаните моркови, целина и корени от магданоз. Продължаваме да варим на умерен огън. Малко преди да отстраним от огъня, слагаме едро нарязаните картофи и домати. Доваряваме и поръсваме готовата супа със ситно нарязан магданоз.
Вретено от кайма
Продукти за 6 порции: 1 кг кайма /смес/, 1 ч.л. смлян черен пипер, 1/2ч.л. смлян кимион, 150 г гъби /пресни или стерилизирани/, 3 твърдо сварени яйца, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2 глави лук, 1 к.ч. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в сгорещеното олио. Прибавяме гъбите, нарязани на дребно, и също ги задушаваме. Оставяме сместа да изстине и прибавяме към нея нарязаните на ситно твърдо сварени яйца и настъргания кашкавал. Отделно омесваме каймата с черния пипер, кимиона и сол на вкус. Разделяме я на 6 части и от всяка част оформяме питка с диаметър около 10 см. Слагаме равни части от плънката в средата на всяка питка. Завиваме питките на вретено и ги печем в силна фурна.
Бисквитено руло
Прoдукти: 1 опаковка меки бисквити, 1 к.ч. прясно мляко, 2 ч.л. какао, 1 к.ч. пудра захар, 1 ч.л. ром; за блата: 6 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч амонячна сода, 2-3 с.л. пудра захар за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Най-напред приготвяме крем, като натрошаваме много ситно бисквитите и ги смесваме с прясното мляко /или вода/, което предварително сме сварили с какаото и сме изстудили. Прибавяме пудрата захар и рома и разбъркваме добре. Разбиваме яйцата за блата заедно със захарта. Добавяме пресятото с амонячната сода брашно. Разбиваме сместа, докато побелее, след което я изсипваме в намаслена и послана с хартия правоъгълна тавичка. Печем в умерена фурна. Намазваме готовия блат, докато е още топъл, с бисквитения крем и го навиваме на руло. Поръсваме рулото с пудра захар.
ВЕЧЕРЯ
Виенски шницел
Продукти за 4 порции: 600 г телешко месо от бута, 2 яйца, прясно мляко, брашно, галета, олио, сол, мазнина за пържене,
Нaчин на приготвяне: Отрязваме 4 шницела от бута /не трябва да са много тънки/, начукваме ги добре и ги овалваме в брашно. Потапяме в яйцата, разбити с няколко капки олио, 2 с.л. прясно мляко и сол, овалваме в галета, като леко я притискаме към шницела, изтръскваме излишната галета и изпържваме шницелите от двете страни.
Крем карамел
Прoдукти: 800 яйца, 500 г захар, 1 л прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: В сух тиган загряваме 150 г захар до образуването на карамел. Разливаме готовия карамел, докато е още топъл в намаслени метални формички. Разбиваме яйцата с останалата захар и постепенно прибавяме топлото мляко. Наливаме сместа във формичките и ги нареждаме в тавичка. Наливаме вода до средата на формичките и печем в слаба фурна, като внимаваме водата да не кипне. Оставяме готовия крем да се охлади във формичките, след което го обръщаме в чинийките за сервиране.
Безупречно чиста къща - това в никакъв случай не означава само излъскан дo огледален блясък под. За жалост дори добрите домакини не знаят или забравят, че семейното гнездо може да се окаже пълно с ток...
Настъпи моментът да настаните двугодишните цветя на постоянното им място. Техните семена се засяват през втората половина на лятото и до есента за разсада се полагат много грижи. От септември до късн...
Там някъде в Шотландия, близо до Дъмфрис, през 1989 година група ентусиасти – съпрузите Чарлз Дженкс и Маги Кесуик заедно с техния градинар Алистър Кук, съдават една от най-оргиналните градини на план...
Съвременните строителни технологии не стоят на едно място. Жестоката пазарна конкуренция кара производителите да измислят все по-иновационни методи и материали. Сред бързоразвиващите се технологии е п...