23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 2292 |  0 
Растения ни пазят от вредни влияния
Способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие е отдава известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, енергията на нежния свят, който идва от всичко, свързано с природата. С развитието на науката било открито “умението” на зелените растения да поглъщат въглеродния газ и да произвеждат кислород, което по мнението на скептиците, може да бъде полезно за човека. Но фактите и наблюденията подсказват, че такова обяснение не може да бъде пълно. Истински обрат в тази област на знанието идва преди няколко десетилетия, когато учените започват да използват съвременна техника. Както често се случва, реалността се оказва по-удивителна от всяко вълшебство.

Вредните примеси

Едни от най-вредните фактори е изкуствената среда в помещенията – голямото количество на вредните примеси във въздуха, които ние дишаме. Грешно е да се мисли, че “мръсният” въздух е концентриран само в близост до заводите или оживените транспортни магистрали. Такъв проблем е познат на хората отдавна: строителния прах, спорите на плесените, продуктите от горене, частиците на лак и боя – вечните спътници на човешкия живот, от времената, когато химическата промишленост все още не ни е било “дарила” с такива “блага”, като миещите средства, синтетичните смоли и пласмасата. Проблемът е в това, че в отсъствието на вятър и при повишена сухота на въздуха не се изчиства въздушната среда, като концентрацията на отровни примеси се увеличава.

В жилищата, където има много стайни растения, въздухът е все по-свеж, тъй като представителите на флората имат способността да го почистват. Последните изследвания на учените достоверно потвърждават това предположение.
Бегонията е естествен очистител на въздуха. Тя “филтрира” и неутрализира клетките и спорите на плесените и дрождоподобните гъби, които предизвикват алергия, раздразнителност на кожата и болести на дихателните пътища.

Поглъщат амоняка

Установено е, че всяко растение има специфични “способности”, които са присъщи само на едно или няколко вида домашни растения. Колкото е по-обширна вашата колекция, толкова повече отрови поглъщат те.
Антуриумът усвоява и преработвите в безвредни за човека съденинения ксилолът и толуолът, източници на които са съвременните строителни материали. Освен това, растението е незаменимо в дома, където има животни: продуктите от тяхното съществуване отделят амоняк (който не е малко и в цигарения дим). Поглъщайки амоняка, антуриумът понижава вероятността от заболявания на органите на дишане сред обитателите на дома. Друг ефективен “борец” на амоняка е стайната хризантема.

Сокът на антуриумът е отровен, но само за тези, които се опитат да го изследват по-отблизо. Затова растението трябва да се намира в недостъпно за децата и домашните животни място. Иначе това забележително растение донася само полза. Например, убива до 70 на сто от колониите на стафилококите в обкръжаващото пространство.

Срещу гъбичките

Японската аукуба е растение, подобно на бегонията, което проявява активност спрямо плесените на гъбите. Разпространявайки се по въздуха, те се прилепват чрез статическото електричество по кожата и попадат в дихателните пътища, като предизвикват сухота в лигавищата, кашлица, дразнене на гърлото и парене в очите. Ако имате подобни симптоми, украсете вашият дом с няколко големи екземпляри на аукубата. Благодарение на силния растеж и голямата повърхност на листата те успешно ще се справят с тези видове замърсявания в помещенията в първите етажи на зданията, където гъбичните спори са достатъчно много.

Великолепен „зелен филтър” е спатифилумът. Той поглъща от въздуха бензолът, формалдехидът, фенолът, толуолът. Освен това, благодарение на действието на електростатичните заряди на листата на растението върху тях полепват частиците на тежките метали и праха, които могат да се отделят с помощта на влажна кърпа или душ.

“Отровните” мебели

Папратите нефролепсис са незаменимо растение за офиси, домашни кабинети и всякакви други помещения, където имат мебели от плоскости, направени от дървени стружки с лепило. В производството на такива мебели се използват формалдехидни смоли, които отделят във въздуха канцерогенни вещества, и нефролепсисът успешно ги неутрализира. Освен това растение преработва в безвредни за човека съединенията ксилол и толуол, овлажнява въздуха, понижава статичното електричество и може да бъде полезно там, където работи компютър или друга техника.

Азалията има широк спектър на положително действие. Тя почиства въздуха от амоняка и формалдехидите, убива стрептококовата инфекция, йонизира въздуха и повишава влажността му. Според някои данни, фитоницидите на азалията почистват и организма на човека от токсини и дори помага да се отървете от безсънието.
13.02.2020 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023