08.12.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 2077 |  0 
Подберете подходящи растения за офиса
Затворените пространства на съвременните офис-сгради, в които прекарваме по-голямата част от деня, прекъсват връзката ни с природата и влияят неблагоприятно върху психиката и комфорта на човека. Затова внасянето на природни елементи в средата, в която работим, е изключително важно. Интериорното озеленяване е средство за подобряване на заобикалящата ни среда в санитарно-хигиенно, психофизическо и пространствено отношение.
Цветята подобряват въздушната среда като отделят кислород, приятни аромати и хигиенизират атмосферата чрез летливи фитонциди. Зеленият цвят на растенията действа успокояващо и освежаващо, намалява стреса, дразненето на очите, спомага за концентрацията, предизвиква приятни емоции и повишава настроението ни.
Растенията създават организация в интериора като сепарират или обединяват пространствата. Това се отразява благоприятно върху комфорта не само на нас, но и на посетителите в офиса. Дори поставеният във ваза цветен стрък може коренно да промени атмосферата около нас.
На работното място цветята трябва да допълват интериора и да бъдат подбрани подходящо по вид и размер. Затова е важна намесата на архитект, ландшафтен архитект и дизайнер.

Цветната декорация не трябва да е пищна и да се натрапва

Поставените на подходящи места съдове с цветя придават стил и атмосфера на офиса, а също така създават положителни впечатления у клиентите. В тази връзка цветята имат отношение и към фирмената култура. Такива места могат да бъдат при входа на помещенията, около масите за срещи, в близост до водни ефекти и други. С помощта на растенията могат да се подчертаят определени детайли в интериора или пък да служат като физическа и оптическа преграда с цел разкъсване на обширните зали в по-малки пространства, а също за насочване на движението. Наред с това, растителните групи могат да служат за акценти и дори да подчертават значимостта на отделни помещения.

От изключителна важност е подборът на растителните видове

Те трябва да са съобразени с условията на средата - интензивност на естественото осветление, температура на въздуха, влажност на въздуха. Трябва се има предвид, че във всяка една точка на интериорното пространство тези фактори на околната среда са с различни стойности.
Наличието на вентилатори, компютри, климатици, парно отопление, което изсушава въздуха, както и щори или други прегради, които възпрепятстват слънчевите лъчи, са сред основните причини за създаване на неблагоприятни условия за развитие на цветята в офиса. Подходящи растения за слънчеви офиси са алоказия, аспарагус, афеландра, бегония, бромелии, бугенвилеи, дизиготека, дифенбахия, драцена, еписция, жасмин, каланхое, кливия, кордилине, кротон, палми, сингониум, фикуси, филодендрон, хибискус, хлорофитум, юка, пеперомия (вирее и на флуоресцентно осветление), и др.
Най-трудно е да се намерят растения, който виреят добре в неосветени помещения
но въпреки това има и такива - аспидистра, бръшлян, цисус, ройцисус (стайна лоза), сциндапсус, фатсхедера, фатсия, хоя и др.
За съжаление често работещите в офиса не се съобразяват с биологичните особености на растенията. В много случаи дори и в един съд се засаждат растения с противоположни изисквания към средата. Тогава част от тях загиват и това води до нарушаване на цялостния композиционен замисъл.

Саксийните цветя трябва да са в хармония с интериора

Основните композиционни принципи при подредбата на цветовете са:
единство - използване на повтарящи се видове;
простота - избягване на излишна претрупаност, колорит и пъстрота;
мащаб - цветята трябва да се вписват в размерите на помещенията;
пропорция - съотношение между височина, ширина и дължина на растителната композиция;
ритъм - разчленяване и разнообразяване на пространствата;
акцент - открояващ се вид сред другите.
Добре подбраните, поддържани и поставени на подходящи места саксии или цветни аранжировки създават стил и елегантност в офиса. Те хармонират добре със съвременния интериор, както и с произведенията на приложното и изобразителното изкуство.
При използването на растенията като средство за обогатяване на жизнената среда
трябва да се има предвид и не рядко появяващият се конфликт в синтеза между човека и природата. Той се състои в съществуващата разлика на оптималните микроклиматични условия, които са необходими за безпроблемното съжителство на човек и растения в затворена среда. Не трябва да се забравя и фактът, че някои от растенията са източник на алергии, които се проявяват особено силно, когато има насищане с растителност в по-малките работни помещения или когато растенията са в непосредствена близост до работното място. Независимо от това цветята винаги са били източник на положителни емоции. Многообразието на растителните видове и сортове предлага изключително богат избор от цветове, текстури и форми. Овладяването на всяко едно пространство е възможно, ако имате желание да промените заобикалящото ви всекидневие с оригинални идеи. Интериорните растения ще ви помогнат за това. Използвайте ги балансирано и добре обмислено и това със сигурност ще ви донесе онова незабравимо свежо настроение, което ще ви направи по-работоспособни и бодри през целия ден.
25.11.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021