08.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за дома
 11339 |  0 
Плетената мебел
От какво ли вече не се правят плетени мебели? От ратан, палмови листа, морска трева, върба... Вариантите са многобройни, както традиционни, създадени по мотиви на древни народни занаяти, така и най-съвременни.
Плетената мебел е известна от стари времена, дори още преди дървената. Традицията съществувала в продължение на столетия, всяка страна – със своя. Днес към такива предмети от обстановката отново възниква интерес. Обяснението е просто: за жителите на големите градове това е добра възможност да се приближат към природата. Изработват се от екологично чист естествен материал със своя форма и пластика. Освен това плетената мебел е универсална, тя лесно се вписва във всеки съвременен интериор.

Всичко в ажур

Безусловно лидер сред многообразието от плетени мебели са предметите от ратан - лиана от семейство палми, произлизаща от Югоизточна Азия. Това растение се оказало много полезно за производителите на мебели. Ратанът расте бързо, за големи количества се сади на специални плантации. Стволът му достига дължина 200 м. Той е гладък, без чворове и странични клони, с еднаква дебелина по цялата дължина Затова мебелите от него имат минимални съединения. Дървесината на ратана е с много здрава кора, по-мек и порест е средният слой и доста твърда сърцевината. В производство влиза всяка част от растението, без изключение. В процеса на обработка се снема кората от стволовете, след това се сортират по дебелина, минават през парна вана в следствие на което стават по-пластични и лесно се огъват. От стволовете се правят най-често носещите части от мебелната конструкция. Кората се нарязва на тънки ивици с ширина до 5 мм, които лесно се поддават на сплитане. Съществуват и изделия изцяло направени от нея. Натуралният цвят на кората е светло златист, плитките са гладки, приятни на допир. Видовете плетки са достатъчно разнообразни: открити и закрити, диагонални, рибена кост и др. Кората има добра здравина, не се къса. За ажурни плетки се подбира сърцевината на лианите и се пуска през апарат, подобен на месомелачка. Получават се дълги, но различни по дебелина “спагети”, които после се преплитат. Те плътно прилягат едни към други и добре задържат формата, а благодарение на порестата си структура лесно се боядисват във всякакъв цвят. И това не е всичко. Някои видове ратан имат гладка кора и диаметър 2-8 мм, което позволява изработката на оригинални модели от цели стъбла. Готовите вещи се покриват с безцветен лак , за да се съхрани естествено златистият цвят на ратана или различните му дървесни оттенъци.

От Азия до Европа

От ратан се прави всичко – от спални комплекти до трапезарни групи. Изготвят се шкафове, кресла, скринове, дивани, табуретки, масички за четене, гардероби, буквално всички предмети от интериора. Предложенията са множество и асортимента е изключително богат. Ратанът идеално се подава на обработка, което не ограничава полета на дизайнерската мисъл.
Основно мебелите от ратан идват при нас от страните от Югоизточна Азия. В Индонезия, Малайзия, Тайланд и Филипините има стотици фабрики, където всеки детайл се изработва ръчно. У нас такива мебели се предлагат в големите търговски обекти. Условно можем да ги разделим на три типа: традиционни, съвременни и екзотични. В традиционните модели видът е обичайният: носещите части са от дебелите стволове на ратана в съчетание с различни плетеници. Най-често от този тип се срещат кресла с подвити подлакътници. Такива мебели са подходящи за извънградските домове. В съвременните модели ратанът нерядко се съчетава с други материали: метал, стъкло, дори камък. Визуално те изглеждат по-леки, това ги прави подходящи за градския дом. Сред азиатските мебели има модели с явен етнически колорит. Често екзотичността е подчертана. За нея са характерни необичайни, странни форми, оплетки от кожа и други, но всъщност има и много фино изработени предмети. За тях трябва да се отправите в салоните за етномебели.
Втората голяма група - това са ратанови мебели от европейски компании. Производителите от Европа отдавна са усвоили техниката на плетене на лиани, а изпълненията им напълно могат да се конкурират с източните. Италиански, испански, полски, шведски фирми купуват материалите и ги комплектоват във вид на заготовки от плетени платна. Някои от тях откриват филиали в тропическите страни. Разликата е, че работата в европейските модели се извършва машинно. Това донякъде гарантира, че ние плащаме не само за добро качество, сложност и надеждност на конструкцията, но и преди всичко за дизайн: убедителни, свежи, модерни мебели. Освен това те идеално се вписват в интериора на градския дом или вилата. Ратанът е идеалният материал за всякакви стилистични експерименти.
Още едно подходящо за плетене растение е водния зюмбюл. Неговата родина е Амазония, но днес може да се види в Азия и Северна Америка. Това е изящна лилия с нежни сини цветчета, блестящи листа и стъбла, дълги около метър. Водният зюмбюл е свободно плаващо целогодишно растение, което расте в реки и езера. Производителите използват ствола му като го изрязват от листата и цветовете на растението. Стеблото се изсушава на слънце, докато добие светло кафяв или жълт цвят. Материалът като характеристика е много крехък и се обработва и вплита с изключителна грижа и внимание. Плетеницата се получава достатъчно дебела, но е мека на пипане, подобно на ратана. Усукването на материала е невъзможно. Видът на плетката от този вид зюмбюл е само един, това обяснява и малкия асортимент. В салоните са представени креват, дивани, кресла, масички, табуретки. Всички детайли имат ясни геометрични очертания. За повече комфорт изделия, като например кревати и дивани, изплетени изцяло от стъблата на това водно растение, са комплектовани с възглавнички. Структурата на плетката от воден зюмбюл изглежда по-добре на обемни предмети. Мебелите от този вид растение на нашия пазар не са много. Цената им е доста по-висока в сравнение с ратановите. Да добавим, че тези мебели са подвластни на въздействието на влага и затова могат да се използват само в жилищни помещения.

Родната върба

Отдавна плетените от върбови клони диванчета и люлеещи кресла са задължителен атрибут на вилната веранда или тераса. За изработването им се използват както селектирани видове, отглеждани в плантации, така и диви, които се срещат по бреговете на водоемите. Технологията на производство е доста сложна: клонките се изрязват, киснат се в специални разтвори, варят се, почистват се от кората, сушат се.... След това отново се киснат, защото материалът може да се плете само ако е влажен. В случай че всички процедури са извършени правилно, мебелите ще ви служат много дълго време - 20-30 години. Пръчките с различна дебелина се използват за различни цели: от едни се получават извити скелети, а от други – ажурна оплетка. Трудността се състои в това, че върбата е дърво и за разлика от ратана, участъците на стъблото с еднакъв диаметър не са с много голяма дължина. Следователно, мебелите се правят от къси отрязъци и се получават много съединения, което при не добро изпълнение може да повлияе на здравината и ограничава фантазията на майстора. По тази причина от клоните на върбата не се правят големи предмети. Тя разбира се има и неоспорими достойнства. Върбата е непретенциозна: не се бои от влага и висока температура (мебелите може да се поставят в сауна или баня), не се страхува от замръзване, лесно презимува на вилата без отопление. Именно затова тези мебели са уместни както за градския, така и за извънградския интериор. Още едно предимство – лекотата. Без проблеми може да местите мебелите от терасата под открито небе. Освен това производителите обещават продължителен срок на служба.
На всеки етап, от подготовката до изработката на мебелите всичко се прави ръчно. Асортиментът на компаниите не е много голям – класически кресла-люлки, столове, обикновени кресла, диванчета, маси, сандъци, етажерки. Главният ориентир са традиционните модели от XIX век – обичайни, но много симпатични. Въпреки външното сходство на предметите едни с други, различните фирми влагат и свои идеи. Някои модели са по-прости, а други – необичайни.

Любителите на екзотиката ще има с какво да удивят гостите си

Плетените мебели днес са направени от неочаквани природни материали: морска трева, листа от бананова палма, рафия, тръстика, камъш. Така например, абаката – плитка, получена от влакната на бананова палма, често се използва за изработка на декоративни елементи – крака на масичка, подлакътници и т.н. Външно тя прилича на конопа, но има доста по-тънки снопчета и цветът й варира от светлосив до кафеникав. Много често абакатът се съчетава с ратан. Правят се модели и само от бананови листа – изсушени и покрити със специален крем за еластичност. Истината е, че такава мебел е доста крехка и трябва да се експлоатира много внимателно. Още един рядък материал – морската трева: водорасли с дълги гъвкави стъбла. Те се събират по време на прилив, измиват се от солта, сушат се, а след това се сплитат на плитка или въже. Морската трева има приятен синьозелен цвят, мека и гъвкава е. Тя често се използва за направата на кресла и столове. Рафията е палма, растяща в Индонезия, Латинска Америка и Мадагаскар. Нейните листа се нарязват на ивици с дължина до 2 м и после се оплитат.
Като цяло може да обобщим, че предметите, които са изцяло направени от необичайни растения или само украсени с тях на нашия пазар са рядкост. Екзотични серии може да се намерят в специализираните магазини, но разбира се на подобаваща цена.
16.05.2013 г. / арх. Таня Димитрова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023