08.05.2021 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 1732 |  0 
Сложете бяла форзиция в дъното на градината
Бялата форзиция (Abeliophyllum distichum) е от семейство Маслинови. Родината й е Корея. Представлява листопаден храст с 1,5м височина и ширина. Листата са срещуположни, овални, тъмнозелени, с 8 см дължина, през лятото долните листа стават частично пурпурни. Цветовете са събрани в пазвите на листата, ароматни са и са най-често бели, по-рядко светлорозови. Цъфти в края на пролетта. Има и розова форма - Abeliophyllum distichum Roseum.
Бялата форзиция е светлолюбиво растение, взискателно е към плодородието на почвата. Лесно се пресажда, приспособява се към всякакви структури на почвата и киселинност на терена, но е задължителен добър дренаж. Нуждае се от защитено място. Нужна е честа подмладяваща резитба след цъфтежа, тъй като цветовете се появяват на клонките от миналата година
Бялата форзиция се отглежда най-често заради ранния, обилен и ароматен цъфтеж. Сладко миришещите цветове покриват голите стебла още до появата на листата. Най-добре е да я засаждате в групи, но не в най-предната част на градината, тъй като след цъфтежа форзицията не е сред най-декоративните растения. По-добре изглежда на тъмен фон.
18.09.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021