16.08.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 3804 |  0 
Храсти цъфтят посред зима
През зимата цветя, дървета и храсти спят дълбоко. Само вечнозелените разведряват отдъхващата си градина. Има обаче храбри растения, които в мраза се обсипват с цветове.

Вечнозелената ерика (Erica)

Дребна на ръст - 20-25 см, с къси игловидни листа, тя смело цъфти посред зима с нежни розови цветчета. Няма да я срещнем на богати почви, а на тези, които съдържат вар, неминуемо загива. В градината ериката е много подходяща за засаждане в алпинеуми, като бордюр на лехи, които окантва с развитието си не на височина, а на ширина. Комбинацията й с вечнозелени иглолистни храсти е много ефектна и красива. Ериката най-бързо и лесно се размножава, като се разделя голяма туфа на части. Успешно става това и чрез зелени резници.

Химонантусът (Chimonanthus)

Друг храбрец, който цъфти през зимата. Произхожда от Китай и не е така студоустойчив като ериката. Поради това, че е висок - 1,2 до 2 метра, е трудно да се защити с покритие през месеците януари и февруари, когато цъфти, а навън е мразовито.
При нас успешно вирее на открито в южните области. Ако искаме да се радваме на благоуханните му жълти цветове, това може да стане само на запазени от вятър и течение места, защитени с преградна стена. Химонантусът се размножава чрез зрели резници, които се отрязват през януари и се покриват с пясък. Годни са за засаждане през април.

Хамамелисът (Hamamelis)

Готов е да цъфти още от края на ноември, но едва през януари започва да покрива кафяво-зелените клони с цветове. Тогава са по-продължителни слънчевите дни, които помагат да се разтворят четириъгълните чашки и да освободят венче листчетата, които приличат на разперени лентички. От двата вида - японски и китайски хамамелис, по-висок и по-ароматен е китайският, който цъфти в жълто и достига размери 3-4 м. Лентичките на японския хамамелис са обагрени в червено. Хамамелисите предпочитат по-плодородни почви без съдържание на вар. Зимата също не трябва да е мразовита.
10.01.2015 г. / Радка Лазарова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022