08.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5371 |  0 
Таблетките: За и Против
Хапчета за главоболие и зъбобол, за простуда, улесняващи храносмилането, за по-добро настроение... Ние ги приемаме, без да се замислим. Всяка година ние купуваме все повече и повече лекарства, и това са предимно обезболяващи и лекарства за простуда. Но те съвсем не са безобидни за организма и не винаги са уместни. Може би не си струва да бързаме и да започваме интензивно лечение тогава, когато могат да помогнат обикновени и по-безопасни средства. За една седмица всяка пета жена приема седем или повече таблетки, а всяка десета - повече от 20. Жените също пият много витамини и хранителни добавки.

Свободният достъп

Социологическите анкети показват, че ние купуваме толкова много лекарства, защото те са в изобилие и се продават свободно. Ако страдате от главоболие, няма нужда да ходите за рецепта при лекар. Може да се посъветвате с фармацевта в аптеката. Много от актуалните днес препарати не лекуват толкова болестта, колкото отразяват начина ни на живот. Ние живеем в консуматорско общество и лекарствата са просто стока, която купуваме, като всички останали. Да вземем като пример обезболяващите. Те са красиво опаковани и активно се рекламират. Но съставът им не се променя особено - в основата са аспирин, аналгин, парацетамол или ибупрофен. Но това, че можем да избираме от десетките препарати под формата на таблетки, сиропи, бонбони и т.н., ги прави по-привлекателни. Много хора предпочитат таблетките, защото те бързо премахват неприятните симптоми. Аргументите за това са такива: аз нямам време да боледувам, не мога да си позволя да се залежа. Но почитателите на лекарствата не се замислят за последствията, за това, какви болки се опитват бързо да притъпят и това експресно лечение не ги ли заплашва с усложнения. Лекарите потвърждават, че препаратите съдържащи кодеин (потискащи болката, успокояващи кашлицата и сънотворните), водят до привикване. За фармацевтичната индустрия това е само от полза.
В страните от Европейския съюз и САЩ има много строг контрол върху свободно продаваните медикаменти и европейските експерти със спокойна съвест могат да потвърдят, че за потребителите дневната доза от витамини или лекарства, намиращи се в свободна продажба, не представлява заплаха. Проблеми има само в случаите, когато се приема по-голяма доза, отколкото трябва.

Спазвайте баланса

Спазвайте терапевтичната доза - количеството активно вещество, предизвикващо лечебен ефект. При по-малка доза лекарството няма да подейства, а при по-висока доза се превръща в отрова.

Как да използвате лекарства и добавки,
без да вредите на здравето си


• Внимателно прочетете упътването и вникнете в детайлите. Особено внимание отделете на противопоказанията и взаимодействието с други лекарства.

• Подробно прочетете тази част от упътването, касаеща дозировката. Ако например приемате различни лекарства за простуда, имайте пред- вид, че повечето от тях съдържат едни и същи противовъзпалителни активни съставки - парацетамол, ибупрофен.

• Продължителността на лечението ще се реши от лекуващия лекар.

• Натуралното не винаги е безопасно. Предозирането на хранителни добавки и витамини е опасно също както и предозирането на лекарства. Особено предпазливи бъдете с мастноразтворимите витамини А, D и E.

5 въпроса, на които трябва да отговорите,
преди да започнете лечение с медикамент


1. Убедена ли съм, че точно това лекарство ще излекува болестта ми?
2. Има ли алтернативни начини на лечение?
3. Какво ще стане, ако аз не взема това лекарство?
4. Какви странични реакции има медикаментът?
5. Ако ги има, кое ще натежи повече - ползата от лекарството или вредата от нежеланите странични реакции?

Как да приемате лекарствата

• Таблетките приемайте само с вода, и то не с две глътки, а с половин чаша.

• Приемайте ги по едно и също време (преди или след хранене), за да не взаимодействат с храната. Само някои препарати се приемат по време на хранене, но това е изрично упоменато върху опаковката.

• Аспирина приемайте след храна, разтворен във вода или сдъвкан, тъй като под формата на таблетки дразни повече стомаха.

• Доверявайте се на проверени лекарства, които присъстват на пазара минимум пет години. Толкова време е необходимо, за да се проявят страничните реакции или застрашаващи здравето взаимодействия с други медикаменти.


Съвместимостта е много важна

Медикаментите взаимодействат с някои хранителни продукти и напитки и това може да неутрализира или да засили лечебния ефект.

Антибиотици. Те са много „капризни”. Киселите сокове и газираната вода, кафето, а също така млякото и млечните продукти забавят усвояването на антибиотиците, производни на тетрациклина и пеницилина. А богатата на въглехидрати храна способства за тяхното разрушаване. Не приемайте едновременно витамини и антибиотик. Възможно е те да провокират алергия към антибиотика. От своя страна и антибиотиците разрушават витамините.
Аспирин. Зеленчуците с високо съдържание на витамин С (чушки, броколи, карфиол) ускоряват отделянето на аспирин от организма. Той също така не се съчетава с краве масло, сметана и мазни храни. Киселите плодови и зеленчукови сокове засилват действието на активната съставка на аспирина, което може да направи лекарството токсично.
Парацетамол, ибупрофен. Не ги смесвайте с хранителни продукти, съдържащи много белтъчини, а също така с кисели плодови и зеленчукови сокове.
Аналгетици. Не ги приемайте едновременно с пушени меса, колбаси и консервирани храни.
Сок от грейпфрут. Той влияе върху действието на много химични вещества. Според учените, сокът от грейпфрут улеснява усвояването на лекарствата, а това значи, че има вероятност от предозиране. Добре е да го знаете, в случай че приемате медикаменти за сърдечни болести.
Алкохол. Почти всички лекарства в една или друга степен взаимодействат активно с алкохола.
09.11.2010 г. / Снежана Кънева

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023