Още рецепти » Хранителните добавки

 Хранителните добавки

Всеизвестно е, че здравето и дълголетието ни зависят от качеството на храната, която поглъщаме. За жалост в нея често липсват достатъчно витамини и олигоелементи и това си проличава по състоянието на кожата и косата, нервната система, костите, психиката... В този случай на помощ идват т. нар. хранителни добавки, но не сме ли прекалено склонни да злоупотребяваме с тях, питат се напоследък лекарите.

Рисковите групи

Като изключим страдащите от определени заболявания, има много хора, които изпитват последствия та на витаминния дефицит. Сред тях са:

Бременните жени
В първите месеци след зачеването на тях не им достига витамин В9, а непосредствено след раждането - В6.

Спортистите
Активното спортуване повишава нуждите на организма от витамини, но те могат да бъдат наваксани спокойно само с лека промяна в менюто.

Пазещите диета за отслабване

Пълните вегетарианци
Тези, които не хапват яйца и млечни продукти. Липсват им витамин В12, желязо и витамин D.

Пушачите
Те се нуждаят от огромни количества витамин С и пристрастените към алкохола - на тях им трябват витамини от група В и олигоелементи

Възрастните
Те не само консумират по-малки количества храна, но и по-зле усвояват витамините и минералите.

Как да разпознаем витаминния дефицит?

Най-вече по вида на кожата си, по бързината, с която пипваме някои заразни болести и инфекции, по необяснимата умора, усещана от сутрин до вечер.

Колко време да вземаме хранителни добавки?

Не по-малко от един и не повече от три месеца. При това трябва да имаме предвид, че ефектът на някои олигоелементи се чувства почти веднага - така например благотворното въздействие на магнезия се проявява само след 10 дни.

Най-важните за нас витамини

Витамин А (ретинол)
Ролята му: грижи се за доброто зрение и за растежа на костите, защитава кожата, предотвратява развитието на някои канцерогенни заболявания, укрепва имунната система,
Източници: само продуктите с животински произход- мляко и млечни изделия, черен дроб, рибено масло, жълтък. В същото време не бива да се пренебрегва и фактът, че организмът преобразува в ретинол провитамин А, съдържащ се в магданоза, спанака, зелето, тиквите, морковите, мангото, червените чушки, кайсиите, пъпешите.

Витамин В1 (тиамин)
Ролята му: създава условия за трансформиране на погълнатите въглехидрати в енергия, улеснява запаметяването, подобрява мозъчните функции.
Източници: мая, житни зародиши, свинско месо.

Витамин В2 (рибофлавин)
Ролята му: зарежда организма с енергия, подобрява зрението, прави кожата, косата и ноктите поздрави.
Източници: мая, мляко на прах, овесени ядки, козе сирене, яйчен жълтък.

Витамин ВЗ (РР)
Ролята му: прави ни по-жизнени и ни тонизира, участва в производството на куп хормони, грижи се за нервната система.
Източници: мая, черен дроб, риба тон, телешко, пушена сьомга.

Витамин В6 (пантотенолова киселина)
Ролята му: той е жизненоважен за кожата, косата и ноктите. Бори се успешно с инфекциите и стреса.
Източници: мая, черен дроб, яйца, синьо сирене, гъби.

Витамин В6 (пиридоксин)
Ролята му: въздейства върху метаболизма на протеините, създава условия за изработване на антитела, има всички характеристики на естествен антидепресант.
Източници: мая, сьомга, черен дроб, зеленчукови супи, чипс.

Витамин В8 (биотин)
Ролята му: участва в преработването на въглехидратите, мазнините и протеините, прави кожата и косата по-здрави, премахва нервното напрежение.
Източници: пилешки дробчета, лешници, орехи, фъстъци, яйца, сурови гъби.

Витамин В9 (фолиева киселина)
Ролята му: отговаря за обновяването на всички клетки в организма и за производството на червени кръвни телца. Предотвратява анемията, допринася за изграждането на нервната система на човешкия зародиш.
Източници: мая, гъши дроб, черен дроб, зрял боб, леща, кресон, спанак, зеленчукови супи, меки сирена.

Витамин В12
Ролята му: лекува анемията и гарантира доброто състояние на клетките, изграждащи нервната система.
Източници: черен дроб, миди, мазни риби.

Витамин С (аскорбинова киселина)
Ролята му: противопоставя се ефикасно на свободните радикали, стимулира имунната защита на организма и го предпазва от инфекции. Укрепва мускулатурата, костната система, зъбите, сухожилията и кръвоносните съдове.
Източници: касис, червени чушки, киви, ягоди, карфиол, френско грозде, спанак.

Витамин D
Ролята му: създава оптимални условия за фиксирането на калция в костите, стабилизира съдържанието на калций в тъканите и кръвта.
Източници: организмът ни синтезира сам витамина под въздействието на слънчевите лъчи. Освен това той се съдържа в мазните риби, маргарина, яйцата. Допълнително трябва да го вземат само тези индивиди, които почти не се излагат на слънце - бебета, старци и др.

Витамин Е (токоферол)
Ролята му: антиоксидант, предотвратяващ бързото състаряване. Допринася за фертилността и укрепва имунната система.
Източници: мазнини с растителен произход, соя, зеле, яйчен жълтък.

Витамин К
Ролята му: незаменим участник в съсирването на кръвта, той предотвратява масираните кръвоизливи и допринася за фиксирането на калция в костите.
Източници: най-вече зелени зеленчуци като броколи, маруля, спанак, зеле, зелен фасул, краставици.

Най-полезните олигоелементи

Калций
Ролята му: участва в изграждането на костите и зъбите и гарантира тяхната здравина.
Източници: млечни продукти, някои минерални води.

Магнезий
Ролята му: допринася за доброто състояние на мускулите, на сърцето и нервната система.
Източници: какао на прах, мая, сушени плодове, мюсли.

Фосфор
Ролята му: участва в строежа на костите и зъбите, доставя ни енергия.
Източници: мая, сирена, сушени плодове, риба.

Калий
Ролята му: поддържа постоянно нивото на течностите в организма.
Източници: мая, сушени плодове, риба, банани.

Натрий
Ролята му: предотвратява дехидратирането.
Източници: сол, бульони на кубчета, соев сос, маслини, колбаси.

Желязо
Ролята му: пренася кислород до клетките, участва в производството на червени кръвни телца.
Източници: мая, кървавица, миди, леща, говеждо месо, черен дроб.

Цинк
Ролята му: въздейства върху растежа на тялото и върху оформянето на някои органи, включително и на половите, притежава свойства на антиоксидант.
Източници: сирена, морски дарове, говеждо.

Йод
Ролята му: нормализира функциите на щитовидната жлеза, произвеждаща хормони, жизненоважни за доброто ни умствено и физическо развитие.
Източници: всички морски дарове, соя, зелен фасул, млечни продукти.

Селен
Ролята му: мощен антиоксидант, той стимулира имунната защита, грижи се за черния дроб, дава възможност на жените да забременяват.
Източници: риба, телешки черен дроб, миди, яйца.

Автор: Даниела Попова

Представяме Ви:

Чикаго – ветровитият град

Първото усещане е, че участваш във филм. Сред гигантските сгради улиците са като тесни планински проходи. Динамика. Цветове. Заплашително намръщеният бик сякаш те дебне от всяка витрина. Светва зелено...

Детето ми заеква, какво да правя?

Гостува ни доц. д-р Нели Василева, преподавател по Логопедия (диагностика и терапия на комуникативни нарушения при деца и възрастни) Катедра Специална педагогика в СУ „Св. Климент Охридски”. Телефон...

СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...

ТУТМАНИЦИ

Болярски тутманик Прoдукти: 1,5 кг брашно, 30 г мая, 1 ч.л. захар,1 ч.ч. свинска мас, половин пакетче краве масло, 1 малка бутилка газирана вода, 1 к.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. кисело мляко, 3 яйца,...

Начало