25.09.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 6263 |  2 
Накарайте хормоните си да работят за вас
Те управляват, при това в много отношения, живота ни: контролират сексуалния апетит и настроението, предопределят състоянието на кожата, забавят или ускоряват процесите на стареене на организма. И въпреки че сложният механизъм на тяхното въздействие не е изучен напълно, ние сме в състояние да „манипулираме" успешно хормоните си, за да извлечем максимална полза от тях и вместо във врагове, да ги превърнем в приятели.

Богат интимен живот

Колкото и странно да изглежда на пръв поглед, женските яйчници произвеждат и мъжки хормони: тестостерон и дехидроепиандростерон, а концентрацията им в кръвта на нежния пол достига своя максимум в моменти на сексуална възбуда. Въпросните хормони са много важни, тъй като отговарят за либидото и активизират женските ерогенни зони (най-вече зърната на гърдите и клитора). Лошото обаче е това, че под въздействието на алкохола те се преобразуват в естрогени и съответно понижават и сексуалното желание, и чувствителността на ерогенните ни зони. С една дума, ако искаме да водим по-активен полов живот, налага се да обърнем гръб на опияняващите напитки.

„Не" на рака

Високото ниво на естрогените в организма е един от доказаните фактори, засилващи вероятността представителките на по-красивата половинка на човечеството да развият рак на гърдата. Точно затова в началото на пубертета и в периода след менопаузата опасността се увеличава многократно. Според онколозите тогава ние трябва да противодействаме на подобна обреченост, включвайки в менюто си повече блюда, богати на фибри и фитоестрогени (вещества, чието действие имитира това на естрогена и следователно блокира неговата активност): грах, броколи, соя, пълнозърнест хляб, и така да понижим нивото на опасните хормони, циркулиращи в организма ни.

Посещенията при стоматолог: точно навреме

Женските хормони предопределят и възприемчивостга ни спрямо болката. Естрогените влияят върху количеството нервни окончания, реагиращи на нея, а прогестероны, чието ниво се повишава рязко през втората половина на месечния цикъл, е толкова силно болкоуспокояващо, че може да се прилага като средство за анестезия. Специалистите съвсем логично обясняват омиротвореното състояние на жените през късните месеци на бременността с действието на прогестерона, присъстващ в големи количества в кръвта на бъдещите майки. От всичко казано дотук следва, че има смисъл да ходим на зъболекар или да епилираме деликатните участъци на тялото си през третата седмица от месечния цикъл - тогава нивото на обезболяващия хормон е най-високо.

Топлите вълни: начин на овладяване

С настъпването на менопаузата нивото на естрогените в кръвта пада с около 90%, докато яйчниците и надбъбречните жлези продължават да изработват мъжки хормони. В резултат навлезлите в един критичен период от живота си жени изведнъж започват да проявяват невероятна сексуална активност. Дотук нищо лошо, ако не бяха топлите вълни. За щастие физическите упражнения, които активизират съдържащия се в мастните клетки ензим, способен да превръща мъжките хормони в естрогени (макар и в по-слаба форма), ще ни помогнат да понесем по-леко проявите на менопаузата.
Защо са вредни мазните храни?
Неотдавна учените откриха хормона на глада, наречен грелин. Той се произвежда от стомаха, а задачата му е да събужда апетита. Нивото на грелина пада веднага след хранене и се повишава максимално, когато сме гладни. Хормонът реагира най-силно на въглехидратите, в по-малка степен на белтъчините и в почти минимална - на мазнините. Иначе казано, консумираните от нас мазни продукти предизвикват по-незначително спадане на нивото на грелина от богатите на въглехидрати храни и в крайна сметка ние огладняваме по-бързо.

Война на стреса

Въпреки широко разпространеното мнение, шоколадът или колбасите не предизвикват появата на пъпки - причината трябва да се търси в реакцията на кожата спрямо нивото на тестостерона в кръвта. Неслучайно от не-естетични „изригвания" по лицето страдат не само подрастващите, но и жените, минали границата на 30-те, жертва на чести стресови ситуации. Именно те са отговорни за засиленото отделяне на мъжкия хормон, оттук и за пъпките. Спасение има и то е в по-голямата физическа активност, която неутрализира стреса, увеличава количеството на ест-рогените и понижава нивото на тестостерона.

Биологичният часовник

В главата на всяка от нас има своего рода секундомер или датчик на временните интервали. Когато вършим нещо привично, например правим кафе или чакаме светофарът да светне зелено, се задейства копчето „включи" и мозъкът започва да отделя веществото допамин. А когато всичко приключи, в мозъка постъпва сигнал „времето изтече". Ако обаче се намираме под въздействието на стреса, на нас ни се струва, че кафето никога няма да стане, че зеленото на светофара изобщо няма да се покаже. Това се дължи на хормоните на стреса кортизол и адреналин, които забавят усещането за време. С една дума, попаднем ли в напрегната ситуация, всяка секунда ни се струва по-дълга от час.

Лекарства се вземат само в „правилното" време

Различията в симптомите на много болести се обясняват с влиянието на хормона мелатонин върху човешките биоритми - така например температурата ни се покачва надвечер. Нищо чудно, че действието на повече от сто лекарства зависи от времето, по което ги вземаме. Така например рискът от появата на рецидиви при деца, страдащи от някои разновидности на рака, е три пъти по-висок, ако им се прави химиотерапия сутрин, а не вечер. Препаратите, понижаващи кръвното налягане пък, е по-добре да се вземат преди лягане, за да имат максимален ефект на сутринта, когато то е най-високо. Времето на стероидите настъпва веднага след обяда, същото се отнася и до лекарства като понижаващия температурата парацетамол.

Старостта ще почака

С възрастта мускулната маса намалява, тъй като мускулите започват да усвояват по-малки количества от приетите с храната белтъчини, необходими за тяхното възстановяване. Физическите упражнения обаче активизират производството на хормона на ръста. Ако в течение на часа, последвал разкършването, ние консумираме богати на протеини продукти - постно месо или риба, комбинацията между тях и хормона на ръста ще допринесе за възстановяването на мускулите. Изтънялата кожа и увеличеният подкожен слой тлъстини също са следствие от недостига на важния хормон, но и тук можем да си помогнем сами, като правим редовно гимнастика или ходим минимум половин час пеша дневно.

Време за зачеване

Мелатонинът - хормон, който контролира нашите биоритми, координира и отделянето на всички останали хормони в течение на денонощието. Сутрин например организмът произвежда 20 пъти повече стресов кортизол, отколкото вечер, най-активни сме около 10 часа, а що се отнася до зачеването на наследник, времето за реализиране на заветната цел обикновено съвпада с края на лятото. Затова най-много раждания има през късната пролет - явление, присъщо предимно на страните със сравнително студен климат, към които спада и България.
08.03.2012 г. / Татяна Стоянова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022