Гълъбка златна
Russula aurata (Withering) Fr.
ЯДЛИВА ГЪБА, много вкусна, със слаб мирис (аромат на гълъбките). Годна е за всякаква преработка, но не може да се изсушава.
Расте предимно в широколистните гори, но се среща и в иглолистни гори. Появява се през лятото и отново през есента.
ОПИСАНИЕ:
Шапката е c диаметър 6-9 см, отначало кълбовидна, по-късно завита надолу, а при застарялата гъба се обръща с периферията нагоре. Ръбът отначало е гладък, след това накъсан, неравномерно оформен. Цветът на кожицата е лимонено-златистожълт. Кожицата лесно се обелва при влага, но не напълно.
Плодовото месо е меко, бяло, непосредствено под кожицата лимоненожълто. Почти без мирис, сладко, но в застарялата гъба понякога се вгорчава.
Ламелите са широки, разделени една от друга. В основата са по-дебели, а в края - по-тънки. Белезникави са, а при застарялата гъба - жълто-маслени.
Спорите и споровият прашец са жълти.
Пънчето е лъскаво, високо - 8 см, дебело 1,5-2,5 см, в младата гъба е здраво и плътно, а по-късно меко, гъбесто до кухо. В началото е бяло, по-късно става хромовожълто.
Автор: recepty.bg