Гълъбка тъмночервена
Russula xerampelina Schaff. ех Fr.
ЯДЛИВА ГЪБА. Вкусна е и е подходяща за всякакъв вид обработка.
Расте и в иглолистни, и в широколистни гори. Появява се през лятото и отново през есента.
ОПИСАНИЕ:
Шапката е c диаметър 8-12 см, рядко по-голяма, силно разперена, в средата с вдлъбнатина. Кожицата лесно може да се отдели, като увлича част от плодовото месо. Ръбът е равен, непрекъснат, понякога насечен доста дълбоко. Цветът на кожицата е червено-виолетов в иглолистните гори и тъмночервен, в средата на гъбата тъмновиненочервен в широколестните гори, доста променлив според сезона и околната среда.
Плодовото месо е бяло, крехко, наранено или начупено, по-късно става жълтокафеникаво. Има сладък вкус, с аромат на плодове. Третирано с железен сулфат става веднага зелено-жълто, а с анилин - червено.
Ламелите са широки около 1,5 см, раздалечени една от друга, бели или бледожълти. При пипане с ръка добиват кафеникав оттенък. Третирани с железен сулфат бързо стават наситено розови.
Спорите са безцветни, а споровият прашец е жълтеникав.
Пънчето е високо 3-8 см, дебело 1,5-2,5 см, цилиндрично, плътно, белезникаво. При пипане става по-тъмно (в червеникав оттенък). В долния си край е тъмнокафяво, заострено.
Автор: recepty.bg