31.03.2023 година
1564339898.swf
Л
екарска консултация
  50628  |   1  
Болки в тила
Чувствам ги само от едната страна, по-рядко в двете. При движение се засилват и ме принуждават да си наклонявам облекчаващо главата встрани. На какво се дължат? Как да облекча състоянието си?
Хр. Ст. от Пловдив


Болките в тилната част на главата са често оплакване. Обикновено са едностранни или (по-рядко) двустранни. Понякога са остри и краткотрайни, друг път – тъпи и продължителни. Преминават спонтанно, но налагат в много случаи и лекарствено лечение.

Имате ли високо кръвно налягане?

Сутрешната тъпа болка, или по-скоро тежест в тила, би могла да е признак на артериална хипертония. Това не означава, че само по този признак би трябвало да приемем, че сме повишили кръвното си налягане. Дори “коварното”, познато в лекарската практика ниско налягане – хипотонията (особено при рязкото медикаментозно снижаване на високото кръвно налягане), би могло да се прояви със същото оплакване. Това подсказва, че вместо да гадаете върху всяко подобно оплакване, направете консултация със специалист. Неговата преценка и съвети са много необходими.

Отглас от вътрешно заболяване

Многостранната болка в тила и шията би могла да бъде и отглас на вътрешно заболяване, например белодробно или на яйчниците. Колкото странно да звучи, бихме казали, че става дума за така наречената “телалгия”, т.е. отразено главоболие в определени отдалечени кожни зони на тялото от заболяване на вътрешните органи. Клиничното им определение е “Зони на Хед”. На мястото се появява болка и повишена сетивност при външно раздразнение (хиперестезия).

Тилната невралгия

Най-често причината за тилното главоболие е тилната невралгия – болка с пристъпен характер по хода на големия тилен нерв. Болките, освен в тилната област, се разпространяват и зад ушната мида, шията и лопатката. Засилват се при движение на главата, при кашлица и кихане. Причиняват се от простуда, инфекции, артропатия на горните шийви прешлени.

Шийно-раменният радикулит

Със сходни причини, и до известна степен сходни прояви по отношение на болката, но с предимно постоянен характер, а не на пристъпи, се проявява и шийно-раменният радикулит. Но протичането му е по-продължително и придружено от по-богата симптоматика, кето налага и по-друг тип лечение.
Лечението на тилната невралгия е предимно медикаментозно. Използват се аналгетици, миорелаксанти, а при неповлияване – нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Внимание! Втриването на мазила и изобщо разтриването (масажирането), особено при изразен болков невроаналгетичен пристъп е противопоказно! То би могло да утежни и удължи по време заболяването.

Няколко съвета

• Пазете се от местна простуда на шийната област.
• Носете шалче и шапка при вятър и студено време.
• Не излизайте с мокра коса или изпотена шия навън при ветровито и студено време.
• Не масажирайте врата си и не втривайте мазила, когато болката е остра и продължителна.
• Посъветвайте се с лекар за точна диагноза и лечение.
27.03.2012 г. / д-р Димитър Часовникаров, невролог
Най-четеното в "Лекарска консултация"
Коментари (1)
Коментари От: Красимира  11:14  понеделник, 3 април 2017 г.Докладвай обиден коментар 
Информацията,която получих ме удовлетворява.
Доволна съм,въпреки че редакцията е от м.март
2012 година...Даже не знаех,че утайката е зависима и от възрастта,т.е. над 50 години РУЕ 30 се счита за гранично,за разлика от по-младите...
Благодаря!
 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023