Лазаркиня
Asperula odorata L.
Сем. Брошови – Rubiaceae
Описание:
Многогодишно тревисто растение с право, четириръбесто, прешленесто стъбло, високо до 60 см, и с трайно пълзящо коренище. Листата са ланцетни, разположени прешленовидно, наредени звездообразно, като от долната страна около прешлена са окосмени заедно със стъблото. Цветовете са бели, фуниевидни, прикрепени на тънки дръжки в съцветие полусенник на върха на стъблото, с приятна миризма. Чашката е четирилистна с четирилистно венче и 4 тичинки. Плодът е сух, зелен, двугнезден, разпадащ се на 2 орехчета. Цъфти м. май - юни.
Разпространение:
Из планинските и предпланинските райони, в горите (главно букови) и влажни местности между 600 и 1800 м н.в. навсякъде в България.
Употребявана част:
За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението.
Бране и сушене:
Стръковете се берат в началото и при пълното разцъфтяване на растението. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, с кумаринова миризма и нагарчащ вкус.
Действие и употреба:
Билката има болкоуспокоително, успокоително, пикочогонно, противомикробно и сънотворно действие, улеснява храносмилането. Употребява се при безсъние, главоболие, неврастения, сърцебиене, воднянка, намалено уриниране, жълтеница и др.
Рецепта
2 суп. лъжици нарязани стръкове се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg