Билки » Цариче

 Цариче
Alchemilla vulgaris L.

Сем. Розоцветни – Rosaceae

Описание:

Многогодишно тревисто растение с тъмнокафяво разклонено в горната си част стъбло, високо до 30 см, и косо растящ разклонен корен. Долните листа са с дълги дръжки, длановидно назъбени, деветделни. Горните листа са с къса дръжка или приседнали, окосмени, разположени в прешлени. Стъблото и листните дръжки са покрити с хоризонтално разперени власинки. Цветовете са дребни, жълтозелени, без прицветни листа, събрани на върха на стъблото в сенниковидни съцветия. Чашката е зеленожълта, съставена от 2 кръга с по 4-5 листчета, венчето липсва, тичинките са 4. Плодът е затворен в хрущялно цветно ложе. Цъфти м. юни - юли.

Разпространение:

Край потоци, из влажни и тревисти места до 1000 м н.в. в цяла България.

Употребявана част:

За медицински цели се събират цъфтящата надземна част и коренището на растението.

Бране и сушене:

Стръковете се берат по време на цъфтежа м. юни - юли. Коренището се вади след узряването на семената, когато растението започне да увяхва, м. септември - октомври. И стръковете, и коренищата се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка е със зелен цвят на стъблото и кафяво черен на коренището, без мирис и със стипчиво горчив вкус.

Действие и употреба:

Билката има заздравяващо, противовъзпалително и болкоуспокоително действие. Употребява се при умора, възпаление на лимфните жлези, флебит, хемороиди, камъни в жлъчката, захарна болест и др.

Рецепта

2 суп. лъжици билка се вари 5 мин в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Автор: recepty.bg
Начало