Бадем
Amygdalus communis L.
Сем. Розоцветни – Rosaceae
Описание:
Разклонено дърво високо до 10 м. Листата са последователни, назъбени, заострени на върха, с дръжки, събрани в снопчета. Цветът е бял или розов, разположен поединично, с петлистна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е костилка с едно, рядко с две семена.
Разпространение:
Култивиран в южните части на България.
Употребявана част:
Събират се плодовете на растението.
Бране и сушене:
Плодовете се берат, когато започнат да пожълтяват и разтворилият се околоплодник да пада. Сушат се на слънце или на проветриво сенчесто място.
Действие и употреба:
Действа слабително - особено маслото на бадема. Ядките, сварени като каша с мляко, се дават на малки деца за разхлабване.
Външно: Бадемовото масло се използва за мазане при косопад и за заздравяване на косата. Употребява се също в козметиката, сладкарството и хранителната промишленост.
Автор: recepty.bg