Шипка
Rosa canina L.
Сем. Розоцветни – Rosaceae
Описание:
Многогодишен храст с дълги и извити клони, покрит с твърди извити шипове. Листата са последователни, нечифтоперести, с 5-7 елиптични листчета, с къса дръжка, яйцевидно назъбени, със сраснали с дръжката прилистници. Листните дръжки отдолу са покрити с бодли. Цветовете са единични, розови, рядко бели, с петлистна неопадаща чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът е лъскав, ярко червен, месест, отвътре с лъскави власинки и многобройни жълтеникави и твърди семена. Цъфти м. май - юли.
Разпространение:
Из храсталаците, горите и каменистите места до 2000 м н.в. навсякъде в България в различни видове.
Употребявана част:
За медицински цели се събират плодовете на растението.
Бране и сушене:
Плодовете се берат м. септември - октомври след пълното им узряване, когато добият ярко червен цвят. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 70°С. Изсушените шипки са с червен цвят, без мирис и с кисел вкус.
Действие и употреба:
Билката има пикочогонно, кръвоспиращо и противоскорбутно действие. Употребява се при кървене на венците, камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката, трудно уриниране, воднянка, подагра, албумин, захарна болест и др.
Рецепта
1 суп. лъжица леко счукани плодове се варят 10 мин в 200 мл вода. Отварата се прецежда и се пие като чай.
Автор: recepty.bg