Френско грозде черно
Ribes nigrum L.
Сем. Каменоломкови - Saxifragaceae
Описание:
Многогодишен храст с множество издънки, достигащ на височина до 2 м. Листата са 3-5-делни, последователни, длановидни, остро назъбени, отгоре са тъмнозелени и голи, отдолу са светлозелени и окосмени по жилките. Цветовете са светлорозови, белезникави или червени, събрани в гроздовидни съцветия, наведени надолу. Плодът е сочна черна ягода с характерна миризма, киселосладникав вкус и до 25 семена. Цъфти м. април - май.
Разпространение:
У нас - култивирано растение. Много рядко се среща диворастящо.
Употребявана част:
За медицински цели се събират плодовете и листата на растението.
Бране и сушене:
Плодовете се берат след като узреят м. юли - август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60°С. Изсушените плодове са черни, с характерна миризма и кисело сладникав вкус. Листата се берат м. юни - юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С.
Действие и употреба:
Билката действа усилващо (особено след прекарани тежки болести) и ободряващо за организма. Употребява се при умствена и физическа умора, температурни състояния, воднянка, атеросклероза, виене на свят и др.
Рецепта
1 суп. лъжица листа се киснат 1 час в 500 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пие по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg