Роза червена
Rosa damascena Mill.
Сем. Розоцветни – Rosaceae
Описание:
Бодлив храст. Листата са тъмнозелени, назъбени, с дълги дръжки. Цветовете са розови, с приятна миризма. Чашчелистчетата са 5, венчелистчетата и тичинките са многобройни. Плодът е лъжлив с тъмночервен до маслен цвят, неопадащ след узряването. Разсаждането става чрез резници, разделяне на стари розови храсти, присаждане и пр. Цъфти м. май - юни.
Разпространение:
Родина на розата е Средна Азия. У нас - култивирано растение.
Употребявана част:
За медицински цели се събират цветовете на растението.
Бране и сушене:
По време на цъфтежа м. май - юни, сутрин рано от 5 до 7 часа преди вдигането на росата се берат разтворените цветове. Предават се веднага за извличане на розово масло или се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушените цветове имат червен или розов цвят, приятна миризма и нагарчащ вкус.
Забележка: По същия начин се събира цветът на бялата роза (Rosa alba L.).
Действие и употреба:
Розовият цвят има слабително и противовъзпалително действие. Употребява се при главоболие, кръвохрачене, сенна хрема, белодробен абцес, болести на жлъчката, сърдечни и нервни болести.
Рецепта
2 суп. лъжици от цветовете се киснат 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.
Автор: recepty.bg