Лечебни рецепти » Повишено внимание към обезводняващите средства

 Повишено внимание към обезводняващите средства
Изборът на диуретик прави само лекарят!

Е. Ив. от С. пита какво отводняващо средство да взема. Информира ни, че има отоци по краката, високо кръвно, сърдечни проблеми. Сменила е няколко вида лекарства, но отоците не са изчезнали, а дори са се появили нови тревоги: прескачане на сърцето, потрепване на мускулите на краката и т. н.

Как да изберем диуретик?

Диуретиците (отводняващите лекарства) са различни и осъществяват действието си по различен начин. Когато няма ефект от един вид диуретик, се прибягва към комбинация, но тя също има своите принципи. Например няколко дни се взема спироналактон (чието действие се проявява по-бавно), спира се и се взема фурантрил; прави се почивка от 1-3 дни и отново се повтаря. Изборът на диуретик е в компетентността на лекуващият лекар (или съответен специалист). При леките отоци понякога може да се мине и без медикамент, достатъчна е безсолна диета, съответна поза на краката в хоризонтално и леко повдигнати на 30 градуса; употреба на храни и билки, които действат диуретично (круши, диня, риган, мащерка и т.н.).

Най-важното

Първата задача е да се уточни причината за отоците и след това да се потърси диуретик! Когато се налага бързо обезводняване, това става с използване на бързо действащ диуретик, дори във вид на инжекция.

Проблеми

При продължително вземане на отводняващи медикаменти могат да настъпят неблагоприятни промени в организма; водно-солев дисбаланс със загуба на необходими за организма соли, които участват в регулацията на важни процеси (особено калий); повишена кръвна захар, промяна в pH на кръвта и т. н.

Нашите съвети

• Не прибягвайте сами към обезводняващи средства без съвет от лекар или съответен специалист.
• При продължително лечение с диуретици е необходимо да се правят периодично изследвания на важните соли в кръвта (калий, натрий, хлор) и електрокардиограма (голямата загуба на калий може да предизвика аритмия!).
• При инцидентно и краткотрайно вземане на диуретици, храната трябва да е безсолна (или както е препоръчано). При продължително лечение и големи загуби на течности и соли - в дневния режим солта трябва да е 3 - 4 г.
• При обезводняващо лечение употребявайте по-често храни, съдържащи калий: кайсии (когато няма пресен плод - най-добре сушени), картофи, сливи, домати и др.

Автор: Д-р Анна АТАНАСОВА

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 3-9 април

Периодът остава сравнително неблагоприятен за здравето на хората с хроничен или често повтарящ се бронхит. На хората с възпаление на дихателните пътища фитотерапевтите препоръчват за пиене чай Бронхо ...

Биопрогноза за 7-13 август

По – сериозни здравословни проблеми през период могат да имат страдащи от исхемична болест на сърцето. Това налага сърдечно болните да избягват евентуални по – големи физически и психо – емоционални н...

Биопрогноза за периода 21-27 април

Променливото време през последните дни доведе до зачестяване на дихателните инфекции. За повишаване на имунната защита на организма ще спомогне приемането на хранителни добавки, съдържащи витамин С, в...

Тестове за извънматочна бременност?

Възможно ли е с помощта на тестове, които се продават в аптеките, да се определи извънматочната бременност? С помощта на тест се разбира, че по принцип съществува бременност. Но каква точно е тя,...

Начало