Лечебни рецепти » Тежък климактериум и билки

 Тежък климактериум и билки

Критичната възраст при жената протича в повечето случаи с прояви на смущения на различните органи и системи: жлезите с вътрешна секреция, половите жлези, сърдечно-съдовата и нервната системи и т.н. Оплакванията са от безсъние, обилно или продължително течение от гениталиите, възбудимост, нервност, депресия, световъртеж, високо кръвно налягане, изпотявания, сърбежи, обриви. Прилагането на целебни билки у дома е ефикасно и удобно, като помага да се изживее по-леко климактериумът. Предлагаме ви няколко билкови рецепти, които са предназначени за различни болежки свързани с климактериума.

Срещу безсъние

• Смесват се 10 г розмарин, 10 г плод от резене, 20 г корени от валериана, 20 г листа от мента, 20 г цвят от лайка, 20 г семена от кимион. 1 с.л. от сместа се сипва в 1 ч.ч. вряща вода и се оставя да кипне. Изчаква се да се охлади, прецежда се и се изпива на части за един ден.

При обилно кръвотечение

• Смесват се равни части листа от малина, листа от къпина, стръкове полски хвощ, шишарки от хмел, стръкове овчарска торбичка, дъбови кори. 2 с.л. от сместа се варят 10 мин в 500 мл вода. Щом отварата се утаи, се прецежда и се изпива на части за 1 денонощие.

Ако кръвотечението не спира и е особено обилно, се прилага следната рецепта:

• Смесват се 25 г цветове от арника, 25 г стръкове от бял равнец, 25 г исландски мъх, 25 г стръкове от салвия, 25 г листа от маточина, 50 г корени от валериана. 1 препълнена чаена лъжичка от сместа се попарват с 200 мл вряла вода и се киснат 3 минути. Прецежда се и се пие 30 мин преди ядене. Чаят се пие и след като кръвотечението се нормализира.

При високо кръвно налягане

• Подходяща е всяка от следните билки (единична или в комбинация): глог (всички негови части), листа от чубрица или листа от кръвен здравец. 1 с.л. от билката се залива с 200 мл кипяща вода, изчаква се да се охлади и се прецежда. Изпива се на 3 пъти през деня.

При проблеми с нервите

• Приготвя се чай с някоя от следните билки: мента, лавандула, маточина или корени от валериана. 1 с.л. от билката се залива с 200 мл гореща вода. Кисне се до охлаждане, прецежда се и се пие по 1 каф. чашка 4 пъти на ден.

За спиране на изпотяването

• Смесват се 2 с.л. бяла върба, 2 с.л. корени от бяла ружа и 2 с.л. дъбови кори. Сместа се вари 15 мин в 500 мл вода. Прецедената отвара се използва за натриване на потливите места или за вани. За тази цел отварата се изсипва в чистата вода във ваната. Тази билкова комбинация облекчава и сърбежите, както и кожните обриви, резултат на климактериума.

Автор: Неделка Митрева

Представяме Ви:

Биопрогноза за 25 семптември-1 октомври

Ако в началото на седмицата се почувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фа...

Биопрогноза зa 14-20 февруари

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от колит. Важно за тях е да избягват консумацията на пържени, пушени и пикантни ястия, на плодове и зеленчуци с високо съдържа...

Невен и лайка помагат на язваджиите

Все повече зачестяват оплакванията от киселини, болки и чувство за дискомфорт в горната част на корема при страдащи от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване з...

Киселините в стомаха

Оплаквания от киселини в стомаха, кисели оригвания, парене зад гръдната кост или повръщане на силно кисели материи се наблюдават както при различни заболявания на храносмилателната система, така и при...

Начало