Лечебни рецепти » Как да се избавим от болките в кръста?

 Как да се избавим от болките в кръста?
Разговаряме с д-р Борислав Герасимов

- Д-р Герасимов, времето застудя, а заедно с това се засилиха болките в кръста - най-разпространеното като че ли страдание у нас. Много хора са обезверени и си мислят, че лек за тях няма. Така ли е?
- Разбира се, че не е така. Болките в кръста се лекуват много успешно от съвременната медицина. Те най-често се провокират от неправилно движение при вдигане на тежест или по-често след простуда в областта на кръста.
Права сте. Това е може би най-честото страдание, за което се търси лечение, поради изключително силната болка и сковаващата еластичност и "блокаж" на мускулите в областта на кръста. Болката е толкова силна, че засегнатите дори не могат да станат от леглото, а придвижването им е много затруднено до невъзможно.

- А коя е най-честата причина?
- Най-честа причина за болките в кръста са дискогенните радикулити, които се срещат при почти всеки трети човек. Годишно над 150 000 души имат нужда от специализирано лечение и са с нарушена работоспособност поради това заболяване, свързано с изправения стоеж на човека. Увреждането на междупрешленните дискове, които са естествени амортисьори, води до образуването на дискова херния, при частично или пълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на пихтиестото (пулпозното) ядро извън пределите на диска. При това се образува особен "порочен кръг". Притиска се нервното коренче (радикулус), което реагира с възпаление и оток (подуване) в загореното тясно пространство на междупрешленния отвор и предизвиква още по-силна до непоносима болка и контрактура на съседните мускули между прешлените с "блокаж" на движенията в тази област. Това е нормален рефлекс, за да се ограничат болезнените движения при този диско-радикуларен конфликт. Понякога притискането е толкова силно, че прекъсва предаването на импулсите по коренчето и води до парализиране на мускулите, инервирани от това коренче.

- Казвате, че се лекува, как?
- Разрешаването на този конфликт води до излекуване: премахване на болките и до възстановяването на дейността на засегнатото коренче, а дисковият пролапс (херния) за 3 до 6 месеца се репонира спонтанно или се резорбира чрез защитните елементи на организма, като се замества от съединителна тъкан или се натрупват калциеви йони и се "самоизлекува" чрез образуване на шипове или костни мостове.
Над 30% от болните се излекуват само с покой на легло, затопляне и обезболяващи средства и дори не търсят лекарска помощ. Това е толкова просто, че не мога да разбера защо много хора дълго страдат от абсолютно лечимата болест и се лекуват при какви ли не "специалисти" и лечители, понякога с тежки последици. Друг изопачен анахронизъм е препоръката да се спи на твърдо легло, което още повече измъчва тези страдащи от силната болка пациенти. Има се предвид да се подложи твърда опора под мекия дюшек, за да не про-висва тялото надолу и да се засилва изкривяването в лумбалната област, което засилва болката, а не мазохистично да се спи по пода и на дървени миндери.

- И все пак се стига и до операция. В какви случаи се налага хирургична интервенция?
- По-често до операция (1-5 %) стигат болни, които са "намествани" от неуки "правачи", при което се "втиква" дисковият пролапс в тесния отвор и се притиска и уврежда коренчето, като предизвиква усложнения при уриниране, секс, парализи и други. Болките "изчезват", но стъпалото на крака увисва и се парализира. Помнете, че от "наместване", "газене", "усукване" и"опъване" при самозвани лечители може да получите много сериозни вреди. В клиничната ми практика по-чести са усложненията, предизвикани от неуки правачи, отколкото от естествения, най-често благоприятен ход на заболяването.
Ние нямаме досега неизлекуван болен от неусложнен (другаде) дискогенен лумбосакрален радикулит.
Съвременният лечебен алгоритъм включва много прецизна диагностика и
целенасочено индивидуално лечение за ликвидиране на дискорадикулерния конфликт. Възможностите в това отношение са големи: МРТ (магнитнорезонансна томография), КТ (компютърен томограф), ЕМГ (електромиография) и други.
Болките в кръста, причинени от дискогенни радикулити, са напълно и успешно лечимо заболяване, но само при точна диагноза и при правилна лечебна схема от знаещи и можещи специалисти.

- Вашите най-важни съвети?
- Болките в кръста при правилно третиране са абсолютно лечимо заболяване и затова не трябва да рискувате да се лекувате при неуки лечители, които могат и да ви навредят.
Лечението трябва да прави само след уточнена диагноза (желателно с КГ) и от специалист-невролог, който знае механизмите на възникването на болката и начините на преодоляване на дискорадикулерния конфликт.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 3 - 9 октомври

Периодът ще бъде относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хроничен и често повтарящ се цистит. Важно място в профилактиката и лечението на пикочните инфекции заема ежедневното изпиване ...

Биопрогноза 15-21 март

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хроничен и често повтарящ се бронхит. На хората с възпаление на дихателните пътища фитотерапевтите препоръчват за пиене чай Б...

Хранителните натравяния през лятото

Освен с приятни преживявания лятото може да бъде свързано и с доста отрицателни емоции, в случай че станете жертва на хранително натравяне. Повръщане, разстройство и главоболие, често придружени с тем...

Биопрогноза за периода 15-21 септември

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от язвена болест. Съществено място в профилактиката и лечението на това заболяване заема спазването на диета, бедна на пържени, ...

Начало