Лечебни рецепти » Народната медицина лекува сърцето

 Народната медицина лекува сърцето

Сърцето е помпа, която изтласква кръвта в най-големия съд – аортата. С вълнообразни движения на своите стени тя изтиква кръвта по всички органи и тъкани. На работата на сърцето помагат всички мускули. От състоянието на сърдечните мускули зависи работата на нашия мотор. Колкото по-нетренирани са те, толкова по-трудно работи сърцето - вреди му всякакво натоварване: както физическо, така и емоционално.

Масажи

Добра защита от претоварването е ежедневният масаж на кутретата на ръцете. Ръката се държи надолу и пръстчето се масажира с палеца (отгоре) и показалеца (отдолу) на другата ръка. Започва се от основата на кутрето и постепенно се придвижва до нокътя. Интервалите върху пръста не трябва да са повече от 1-2 мм. След като се масажира всяко кутре от вътрешната и външната страна, се прави масаж и отстрани.

Билкови рецепти

Билките, които се препоръчват при сърдечните болести са стръкове от дяволска уста, плод и цвят от глог, стръкове от горицвет, листа от маточина, стръкове от бял смил, от бял имел, от момина сълза и от жълта комунига и корени от валериана.

• Смесват се 4 части корени от валериана, 3 части листа от дяволска уста, 1 част цвят от глог и 1 част цвят от лайка. 2 чс.л. от сместа се заливат с 400 мл кипяща вода и се варят 10 мин. Приема се по 1 с. л. 3-4 пъти дневно. Използва се както за лечение, така и за профилактика.
• При сърдечносъдова недостатъчност: смесват се по равни части цвят и плод на глог, листа на дяволска уста и шипкови плодове. 7 с. л. с връх от тази смес се заливат със 7 чаши силно кипяща вода. Налива се в термос или в добре увит емайлиран съд, където престоява 2 часа. При прецеждането билките се изстискват много добре. Полученият сок се съхранява в хладилник. Пие се по 1 чаша на ден преди хранене.
• При сърцебиене (тахикардия): 4 г горицвет се заливат с 250 мл вода. Кипи на бавен огън под капак 3 мин. Кисне 30 мин и се прецежда. Прие се по 1 с. л. 3 пъти дневно.

Автор: д-р Севдалина Цанева

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 21-27 април

Променливото време през последните дни доведе до зачестяване на дихателните инфекции. За повишаване на имунната защита на организма ще спомогне приемането на хранителни добавки, съдържащи витамин С, в...

Ако ръцете ни изтръпват и сърцето ни тежи?

Съпругът ми е на 42 години. От известно време (след прекарано остро респираторно заболяване) има пристъпи с усещане за тежест в гръдния кош, изтръпване на ръцете, пробождане в сърдечната област, висок...

Биопрогноза за 22-28 май

Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава сериозни здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема. От полза при алергия, независимо от нейния произход, ще бъде ежедневното п...

Защо утайката ми е ускорена

Г-жа Д. Ил. от X. ни се обади много разтревожена. Профилактично й изследвали кръвта и открили, че утайката й е 2 пъти над нормата. Тя изобщо няма понятие от какво може да е това увеличение, тъй като с...

Начало