Лечебни рецепти » Хранителните натравяния през лятото

 Хранителните натравяния през лятото

Освен с приятни преживявания лятото може да бъде свързано и с доста отрицателни емоции, в случай че станете жертва на хранително натравяне. Повръщане, разстройство и главоболие, често придружени с температура, са първите сигурни признаци за този вид заболявания.
Неразположението се появява от 24 до 48 часа след консумирането на заразена храна. В повечето случаи, макар и изтощителни и неприятни, хранителните натравяния траят само няколко дни, Те обаче могат да станат изключително опасни, ако засегнат кърмачета, възрастни хора или болни, чийто организъм е с отслабнала имунна защита, Познати под общото наименование гастроентерити, болестите се дължат на бактерии и в зависимост от вида им са няколко:

Салмонелоза

Извънредно разпространена инфекциозна болест през лятото. Причинява се от бактерията салмонела, която живее в хранопровода на животните и птиците. Характерни за нея са тежка диария и висока температура. Салмонелата се развива и в птиците, но тъй като те се консумират само варени или печени, опасност от заразяване не съществува. Среща се също в яйцата и каймата. Месото може да се зарази при коленето на животните чрез допир с фекалните материи или след това, по време на обработката му от носители на бактерията.
Предпазни мерки: Салмонелата се унищожава при варене на продуктите при температура 70 градуса за 5 - 6 минути. Затова пък се размножава дори в хладилника, където е едва 4 градуса, За да се разболее, човек трябва да погълне значително количество бактерии и по тази причина хората в добро здраве не са заплашени. Ако обаче сте с намалена имунна защита, не трябва да консумирате сурови яйца, както и полусурови шницели и пържоли „а лангле", шоколадов мус, домашна майонеза и крем с жълтъци, приготвени при сравнително ниска температура.

Листероза

Рядко заболяване, което в 30% от случаите завършва със смърт. Протича с висока температура, понякога е придружена със силно главоболие и неврологични смущения. Предизвиква се от бактерията листерия, която се размножава при температура от 1 до 45 градуса. Среща се в хранопровода на животните и хората и е много устойчива. Разрушава се единствено с варене и пастьоризация.
Предпазни мерки: Листерията е опасна предимно за рисковите групи: бременни, възрастни и хора с намалена имунна защита - при тях болестта може да се окаже смъртоносна. Затова те на всяка цена трябва да избягват храните, които евентуално съдържат паразити: неузряло сирене, пушена риба, сурови миди, сурово пушени колбаси, желиран език и т. н. Пресните зеленчуци и подправки непременно да се мият обилно с вода.

Болест на хамбургера

Рядко срещана в Европа. Предизвиква се от бактерията ешерия коли, много устойчива на външни влияния. Вирее в червата на хората и животните. По време на колене изпражненията обикновено заразяват месото. Бактерията предизвиква гастроентерит, придружен с тежък кръвоизлив. Симптомите са следните: стомашни спазми, кървави изпражнения, силно главоболие. Може да се стигне до бъбречни усложнения, понякога смъртоносни.
Предпазни мерки: Продължителна топлинна обработка на каймата от говеждо месо. Да се избягва суровото прясно мляко, в което бактерията може да попадне по време на доенето.

Ботулизъм

Тази тежка инфекция се дължи на бактерията клостридиум ботулинум, която предизвиква отделянето на отрова в организма, водеща до парализа. Нейни носители са колбасите, суровата шунка, пушената риба, приготвена в индустриални или домашни условия, консервите.
Предпазни мерки: Строго спазване на хигиената и правилата за стерилизация.

Трихиноза

Проявява се с повишена температура, оток и мускулни спазми. Болестта се предава от паразит, живеещ в конското или глиганското месо, когато не е добре сварено или опечено.
Предпазни мерки: Да не се купува месо с неустановен произход.

Стафилококова инфекция

Дължи се на силно устойчивите бактерии стафилококи. Те могат да доведат до гастроентерит, проявяващ се няколко часа след поглъщането на продукт, заразен от хора с инфектирана рана или възпаление на нокътя (панарициум), Най-рискови храни са млечните продукти, както и неизмитите сурови плодове и зеленчуци.
Предпазни мерки: Страдащите от възпаления на кожата трябва да се въздържат от готвене.

Хигиената, най-доброто оръжие

1. Мийте ръцете си многократно - и преди, и докато приготвяте ястията.
2. Съхранявайте храната си в хладилника: голяма част от натравянията се дължат на немарливостта на жертвите, които оставят продуктите на топло за повече от няколко часа.
3. Дръжте отделно суровите от топлинно обработените продукти. Много от бактериите могат да „скочат" от едните в другите.
4. След като сте пипали сурови храни, грижливо измийте ръцете си и приборите, с които сте си служили, включително и дъската за рязане. Когато режете сурово пиле, не нарязвайте доматите със същия нож - може да заразите цялото си семейство със салмонелоза.
5. Почиствайте грижливо хладилника с ниско-концентриран разтвор на белина, за да унищожите бактериите. Проверявайте температурата в него - да е 4 градуса. Ако е по-висока, се създава благоприятна среда за бързо размножаване и разпространяване на бактериите. Познати са много случаи на зараза с листероза, когато това правило не се спазва.
6. Пържете или печете добре шницелите, особено ако сте ги купили готови. Те са нетраен хранителен продукт, отговорен за много домашни натравяния, особено при децата.

Автор: д-р Маргарита Етърска

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 15-21 август

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от исхемична болест на сърцето. Много важно за сърдечно болните е да избягват евентуални по – големи физически и психо – емоцион...

Биопрогноза за периода 13-19 юли

През разглеждания от нас период е възможно да има известно влошаване на здравето при хора с разширени вени. Важно за тях е да използват всяка удобна възможност, за да правят студени бани на подбедрици...

Биопрогноза за периода 27 декември - 2 януари

Прекаляването на празничните трапези с пържени, пушени и пикантни ястия, с алкохолни и газирани напитки и с плодове и зеленчуци с високо съдържание на целулоза, може да стане причина за обостряне на о...

Биопрогноза за периода 10 - 16 октомври

В началото на периода е възможно да зачестят оплакванията от главоболие и световъртеж при хора с мениероподобен синдром. Важно за тях е да избягват евентуални по-големи физически и психо-емоционални н...

Начало