Лечебни рецепти » Внимание - марсилска треска

 Внимание - марсилска треска

Марсилската треска е остро протичащо инфекциозно заболяване при хората с причинител Rickettsia conorii. Възниква при ухапване от заразени кърлежи. За първи път болестта е описана през 1916 г. Повече наблюдения върху болестта датират от 1925 година. Причинителят е изолиран през 1932 година.
R. conorii е вътреклетъчен причинител на инфекция, формата му е пръчковидна и по-рядко нишковидна. Устойчивостта му във външна среда е сравнително малка. В хранителни продукти и вода загива след 10-12 дена. В кърлежите обаче се съхранява до 1.5 години.
В България първите клинични случаи на марсилска треска са описани през 1943 г., а по-късно -през 1955-1956 г. са направени подробнилабораторни и епидемиологични проучвания. От 1943 до 1970 г. у нас са установени общо 240 болни. След това в продължение на 20 години не са регистрирани болни от марсилска треска. От началото но 90-те години обаче заболяе-мостта от тази рикетсио-за започна ежегодно да расте, като клиничното протичане е много по-тежко, включително и с летален изход. В миналото марсилска треска е регистрирана само в Южна и Югоизточна България. Днес регионите, в които хората боледуват от това заболяване, се увеличават с всяка изминала година. В естествени условия резервоар на рикетси-ята е кучешкият кърлеж Rhipicephalus sanguineus. Заразяването става контактно - при ухапване от кърлежа или през конюнк-тивата (замърсени ръце след смачкване на кърлеж). Установено е, че 12% от кърлежите Rhipicephalus sanguineus са инфектирани.

Най-рисковият сезон – лятото
Марсилската треска има добре подчертана лятна сезонност, свързана с най-голямата активност
на кърлежите през топлите месеци. Заболяват лица от всички възрасти, но най-често деца между 3-14 години, имали контакт с кучета.

Инкубационен период
При хората той е 3-7 дни. Започва с втрисане, висока температура, ставни болки. Лицето на болния набъбва, конюнктивите и гърлото са зачервени. Към 3-4 ден се явява характерен обрив, който обхваща крайниците, седалището, лицето и цялото тяло. Пъпките са с диаметър 2-5 милиметра и имат розов или тъмночервен цвят. След изчезването им се получава кафеникава пигментация.
Прогнозата е благоприятна по принцип, но има отбелязани и летални случаи.

Лечение
Използват се тетра-циклиновите антибиотици. Ефектът от тяхното приложение настъпва след около 2-3 дни. Доказана е успешна терапия с традиционния антибиотик за рикетсийните заболявания докси-циклин.

Какво не трябва да забравяме
- Ако се случи да ни ухапе кърлеж, той трябва да бъде изваден веднага (ако не успеете сами, потърсете лекар!). Дори и след това следете в продължение на 2 седмици дали няма да се проявят симптомите на опасните болести, които описахме.
- На практика опасността от кърлежите е целогодишна - започва още през февруари в Бургаско, преминава през първото масирано нашествие през март-април и продължава до октомври-ноември.

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Биопрогноза за 17-23 април

През периода е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от разширени вени. С профилактична цел, а и при настъпили вече оплаквания от болки и чувство за тежест и дискомфорт в областт...

Биопрогноза 24 февруари - 2 март

Все още продължава да е налице висока честота на разпространение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. При хрема привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват използването на пр...

Биопрогноза за периода 26 юли - 1 август

През разглеждания от нас период е възможно да има известно влошаване на здравето при страдащи от разширени вени. От полза за хората с това заболяване е 1-2 пъти дневно да приемат по една капсула от хр...

Невенът лекува черния дроб

Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той...

Начало