Лечебни рецепти » Кавказки рецепти с прополис

 Кавказки рецепти с прополис

От стотици години кавказците признават не таблетките, а прополисът като най-важното средство за лечение на болестите. Според планинците той може да излекува всички болести.

• Хване ли ви грип, имате ли ангина, замъчат ли ви проблеми със зъбите и венците, опитайте една изпитана кавказка рецепта: парче прополис, колкото грахово зърно се поставя на бузата (от вътрешната й стена) и се държи там 4-6 часа на ден, а може и повече. Не се страхувайте, че може да преглътнете зрънцето прополис. Нищо страшно няма да се случи. Организмът ще отнеме от него това, което му е нужно, а останалото ще изхвърли. Лечението продължава до подобряване на състоянието.

• Ако страдате от ревматизъм, артрит, остеохондроза нагрейтге парче прополис, изтеглете го на тънка ивица и го залепете на болното място, след което за по-сигурно фиксирайте с бинт.

• Воден разтвор на прополис е полезно да се пие при болни стомах и хранопровод: 2 ч. л. от прополиса се сипват в 200 мл вода. Държи се 10-15 мин. на водна баня, кисне 1 час, като междувремено се разбърква със стъклена лъжичка или пръчица. Прецежда се и се съхранява на прохладно място. Приема се по 1 ч. л. 3 пъти дневно преди храна.

• Същият разтвор, разреден с вода в съотношение 1:1, може да се използва за гаргара при ангина, фарингит, ларингит, стоматит и пародонтоза.

• Крем от прополис се използва при екземи, невродерматити, туберкулоза на кожата. Кипва се: 100 г вазелин или животинска мас, след което се охлажда до 50-60 градуса и се добавя 1 ч. л. прополис. Сместа се нагрява до 70-80 градуса и в продължение на 10 минути се бърка с дървена пръчка, докато прополисът не се разтвори. Прецежда се през 4 пласта марля, поставя се в чист буркан и се затваря плътно с капак.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 25.XI - 1.XII

През периода е възможно да зачестят оплакванията от болки и чувство за скованост в болните стави при артритно болните. Важно за тях е да избягват евентуални по-големи физически натоварвания на болните...

Как да се избавим от афтите

Афтите в устата се срещат много често и то във всички възрасти. Те са силно болезнени, много неприятни и пречат на храненето. Въобще нарушават нормалния комфорт на човека. Причините за това заболяване...

Вредни ли са мазнините втора употреба?

Моля, обяснете защо се смята, че използването на мазнината за повторно приготвяне и пържене е вредна. В. Ил. на 48 г. от Сл. Въпросът ви е уместен от гледна точка на здравето- в личното домакин...

Биопрогноза за 6-12 февруари

Периодът ще бъде относително неблагоприятен за здравето на страдащите от хроничен колит. Важно за хората с храносмилателни проблеми е да избягват консумацията на пържени, пушени и пикантни храни, а съ...

Начало