Лечебни рецепти » Кога ниското кръвно налягане е опасно?

 Кога ниското кръвно налягане е опасно?

От няколко години имам хипертония, в климакс съм. Тревожи ме голямото колебание на кръвното налягане, не се чувствам добре. Опасно ли е рязкото му спадане и как да се справя?
Л.Т., 46 г., от П.


Ще уточним кога приемаме, че има хипотония (ниско кръвно налягане) - при стойност под 100/60 за възрастта до 30 г. и под 105/65 - над 30 години. Това са приетите среднос-татистични норми, но всеки преживява индивидуално своята хипотония. Това важи особено за хипертониците - когато кръвното налягане спадне под обичайните за тях стойности, те се изживяват като "хипотоници" (при нормално иначе налягане).
Около 5-20 % от хората (предимно жени) имат хипотония като заболяване. Но още по-често ниското кръвно налягане се среща като симптом при различни заболявания или като физиологична проява на организма.
Същественото при ниското кръвно налягане е, че се понижава тонусът на кръвоносните съдове и така се намалява кръвотокът - съответно постъпването на кислород и хранителни вещества в клетките на организма. Това обуславя и симптомите: лесна умора, лош сън, нервна нестабилност, притъмняване пред очите, прилошаване до загуба на съзнание.
физиологично ниско кръвно налягане се среща в юношеската възраст при рязкото израртване. Това е ортостатична хипотония: при рязко ставане или навеждане и изправяне. Тук спада и ниското кръвно налягане при принудително обездвижване - първото ставане може да причини прилошаване. Не са редки припадъците след рязко спадане на висока температура при боледуване, физиологичните хипото-нии не са опасни - организмът се справя сам.
Повече опасности има при остро настъпилата хипотония при някои състояния и заболявания: големи кръвозагуби (след наранявания, кървящи язви, раждания, аборт и т.н). Обилната загуба на течности и соли от организма също може да причини опасно спадане на кръвното налягане (повръщане, диарии, обилно изпотяване и т.н.). При някои ендокринни заболявания ниското кръвно налягане също може да е сериозен проблем (при диабетици, когато настъпи хипогликемия, при болестта на Адисон). Грешки в начина на храненето (тежки диети, ограничена употреба на течности) също могат да причинят хипотония. При медикаментозното лечение с отводняващи и понижаващи кръвното налягане лекарства рязкото спадане на налягането е чест симптом. Това крие и опасности от съ-дови усложнения. Очевидно вие спадате към тази група причини.

Как да си помогнете?

• В острите случаи незабавно трябва да „напълните” кръвоносните съдове – през интервали от 20-30 мин приемайте по 1 чаша вода, чай или плодов сок – до възстановяване.
• Необходимо е да измервате по-често кръвното си налягане, особено около 2 часа след вземане на лекарствата.
• Заедно с лекуващия лекар преоценете схемата на медикаментозно лечение.
• Обърнете внимание на храненето – повече витамини, особено С и Е, увеличете течностите.
• Достатъчно движение и закалителни процедури.

Автор: д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 17-23 януари

Метеорологичните условия през периода ще бъдат относително неблагоприятни за здравето на страдащите от хроничен или често повтарящ се синузит. С профилактична цел, а при настъпили вече оплаквания от х...

Биопрогноза за 1-7 април

Цъфтежът на редица видове растения подрани поради необичайно високите за това време на годината температури. Това обстоятелство вече създава редица здравословни проблеми на много от хората със сенна х...

Биопрогноза зa 5 - 11 септември

През периода е възможно да известно влошаване на здравето при страдащи от дискинезия на жлъчните пътища. Съществено място в профилактиката и лечението на жлъчно – чернодробните заболявания заема спазв...

Биопрогноза за периода 22-28 юли

Прекарването на открито през голяма част от времето в този период от годината увеличава риска от ухапване от комари, пчели, оси и други насекоми. С профилактична цел е препоръчително да се избягва нос...

Начало