Лечебни рецепти » Операция при гуша?

 Операция при гуша?

От доста години имам гуша. Разтревожена съм, че напоследък нараства по-бързо и вече ми пречи. При контролен преглед откриха и възли и препоръчаха операция. Неизбежна ли е? Какво да правя?
Т. Ст., на 62 г. от Bp.

Както вече сме обяснявали, не всяко увеличение на щитовидната жлеза налага оперативно лечение. Това зависи от големината и вида на увеличената гуша, както и от ефекта на проведеното медикаментозно лечение. Въпросът се решава строго индивидуално от съответните специалисти и се определят категоричните или относителни индикации за хирургична намеса.
Вие споменавате, че отдавна имате увеличена гуша и живеете в ендемичен район (Врачанско - там има ендемична гушавост). В тези случаи се вземат предвид няколко показателя. Ако гушата е много голяма и нараства бързо със симптоми на притискане (трудно гълтане, пресипнал глас, затруднено дишане), е уместно обсъждането на оперативно лечение. Друга индикация за операция е откриването на възли, нарастването им и съмнение за злокачествено израждане. Обикновено изрязването на жлезата е щадящо (не се премахва цялата), за да не се предизвикат хормонални нарушения. Друго показание за оперативно лечение на щитовидната жлеза е наличието на топли или студени възли, но въпросът се решава само след съответно наблюдение и изследване от съответните специалисти.
През последните десетилетия злокачествените заболявания на щитовидната жлеза зачестиха, особено при жените в активна, но и по-млада възраст. Откриването на карцином на щитовидната жлеза е абсолютна индикация за оперативно лечение! След операцията по-рядко се налага облъчване или химиотерапия. Но ако е премахната цялата жлеза или по-голяма част от нея, задължително се провежда хормонално лечение след изследване нивото на хормоните в кръвта. При навременна операция и ефективно лечение резултатът е много по-добър в сравнение с други локализации на карцином.
Независимо от заболяването, наложило оперативно лечение на гушата, винаги се провежда продължително лечение (понякога за цял живот) в зависимост от нуждите: хипо- или хипертиреоини медикаменти.
Изключително важно за оперирания от гуша е да спазва точно схемата на предписаните хормони и никога да не я променя или спира сам. Системният контрол от ендокринолог е задължителен.

Автор: Д-р Анна Атанасова

Представяме Ви:

Биопрогноза зa 18 - 24 април

През периода е възможно да зачестят проблемите от здравословно естество при хора с хроничен или често повтарящ се бронхит. На тях привържениците на лечението с пчелни продукти препоръчват няколкократн...

Антиалергия Комплекс - за всички видове алергии

Цъфтежът на редица растителни видове създава сериозни здравословни проблеми на хора със спастичен бронхит, дължащ се на алергия към цветния прашец. Важно е в подобни случаи по възможност да се избягва...

Билкова смес успокоява киселините

Повишената киселинност на стомаха съвсем не е безобидна. Тя не само създава дискомфорт в областта на стомаха, но може да провокира появата на гастрит, да помогне за ерозията на слизестата обвивка на с...

Биопрогноза за 17-23 декември

По – сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащи от исхемична болест. Това налага сърдечно болните да избягват евентуални по- големи физически и психо – емоционални натоварвания...

Начало