Лечебни рецепти » Защо полудявам от непоносим сърбеж?

 Защо полудявам от непоносим сърбеж?

Нямам кандидоза (това е категорично установено), но изпитвам непоносим сърбеж, особено нощем. Дори ми се налага да ставам и да се разхождам. На какво се дължи?
В. М. от Пд.


При хора със суха кожа сърбежът може да се появи при въздействие на някои физикални фактори върху кожата (например студ, груба материя на облеклото и др.).
При вегетативно нервни нарушения сърбеж по кожата може да се появи при: стрес, нервно-психично пренапрежение, употреба на неподходящи кожни мазила. При тези хора се наблюдава и така нареченият остатъчен сърбеж – след някое заболяване (например херпес зостер) дълго време след отзвучаване на заболяването, преболедувалите лесно получават сърбеж и болка (при затопляне, студ, промяна на времето).
Много чест е старческият сърбеж – в процесите на стареене кожата се променя – нейната чувствителност, регулиращата роля на нервната система, чернодробните функции са намалени (очистването на вредните продукти не е съвършено и натрупването им в кръвта може да причини сърбеж).
Сърбеж по кожата по време на бременност също се среща често и понякога е мъчителен. Това се дължи на промени в хормоналното равновесие и обмяната на веществата, ранимата психика на бременната жена.
Ще се спрем на един често срещан симптом, който не е сърбеж, но се смесва с него. Това са парестезиите – смущения, свързани главно с нервната система. Изразяват се в чувството на мравучкане, “умъртвяване”, особено по кожата на ръцете, много често предимно нощем. Среща се най-вече при жени след менопаузата.
По-сериозен е проблемът за сърбежа като симптом при вътрешно заболяване. Понякога сърбежът може да предшества проявяването и диагностицирането на самото заболяване.
При захарния диабет по-често при възрастните жени, сърбежът по кожата и особено по някои лигавици (на външните полови органи), може да предшества откриването на диабет, да създаде диагностични затруднения. Смята се, че богатата на захар урина е благоприятна среда за развитието на гъбички. Така че в тези случаи изследването трябва да се насочи към откриване на диабета и гъбичкова инфекция.
Жлъчно и чернодробни болести често се съпровождат със сърбеж по кожата – преди и по време на заболяването. Причината е в отлагането на жлъчни киселини в кожата.
Някои кръвни заболявания също протичат със сърбеж. Хроничната лимфатична левкемия, при която често има сърбеж със или без промени по кожата.
При лимфогрануломатоза (болест на лимфните възли) сърбежът по кожата може да бъде много ранен симптом.
При всички случаи на сърбеж първо трябва да се изключи кожно заболяване или алергия и след това да се насочим към търсене на вътрешно заболяване.

Автор: д-р Янко ПОПОВ, д. м., дерматолог

Представяме Ви:

Биопрогноза 2 - 8 март

Ако в края на тази седмица се чувствате психически пренапрегнати и раздразнителни и имате проблеми със съня, причина за това ваше състояние може да бъде преминаването на 02.03. на луната през фаза пъл...

Хепатит А не става хроничен

Хепатит А (известен и като болестта на мръсните ръце) е възпаление на черния дроб, причинено от вируса на хепатит А (HAV). За разлика от хепатит В и С, хепатит А не става хроничен. Въпреки че по време...

Интерферонът и рибавирин – странични действия

При случайно изследване на сестра ми й беше открит хепатит С. Ще започне комбинирано лечение с интерферон и рибавирин. Интересувам се от страничните ефекти на двата препарата и дали болната (в момента...

Биопрогноза за 28 юни - 4 юли

По-сериозни здравословни проблеми през периода могат да имат страдащите от хемороиди. Важно при наличие на подобни проблеми е спазването на подходящ хранителен режим. За целта трябва да се избягва кон...

Начало